De politieke steun van Ghanese stemmers in Zuidoost heeft een prijskaartje

De PvdA in Zuidoost kan niet zonder de Ghanese stemmen. Maar er hangt wel een prijskaartje aan de politieke steun. 

Patrick Meershoek
Ghanese dienst in kerkverzamelgebouw De Kandelaar aan de Bijlmerdreef Beeld Amaury Miller
Ghanese dienst in kerkverzamelgebouw De Kandelaar aan de BijlmerdreefBeeld Amaury Miller

Hij was deze week opvallend aanwezig in de vergaderzaal van de bestuurscommissie in Zuidoost, topambtenaar Eddy Adusei. Niet met een dossier in de hand om zijn bestuurders fluisterend terzijde te staan bij de besluitvorming over Kansrijk, maar tussen zijn mensen op de publieke tribune die gewapend met spandoeken naar het stadsdeelkantoor waren gedirigeerd om de bestuurscommissie aan te moedigen extra geld uit te trekken voor de ambtelijke organisatie voor armoedebestrijding die tot voor kort onder zijn leiding stond.

Die ongekende speelruimte voor een ambtenaar tekent de invloed van Adusei, die door verschillende oud-bestuurders van de PvdA wordt omschreven als de spin in het web. Adusei is de vooruitgeschoven post van de goed georganiseerde Ghanese ­gemeenschap in Zuidoost. Hij is de man die ervoor zorgt dat tijdens belangrijke vergaderingen van de PvdA voldoende Ghanese leden aanwezig zijn om de besluitvorming in de gewenste richting te sturen. Dat kan ­elke richting zijn, zolang de Ghanese gemeenschap er garen bij spint.

Adusei was er ook bij toen de PvdA in 2002 toenadering zocht tot de groeiende Ghanese gemeenschap in het stadsdeel. Een delegatie met lokale bestuurders Hannah Belliot en Elvira Sweet en partijtoppers Tineke Netelenbos, Judith Belinfante en Rob Oudkerk kwam naar het kerkverzamelgebouw De Nieuwe Stad om te worden gefêteerd door honderden ­leden van de Ghanese pinkstergemeenten. De bijeenkomst werd afgesloten met een belofte van pastor Emmanuel Baidoo: 'Als de PvdA ons steunt, stemmen alle Ghanezen op de PvdA.'

Toezegging
Die toezegging werd in de jaren daarna gestand gedaan. In 2006 behoorden de Ghanese kandidaten Ernest Owusu Sekyere, Ama Carr en Augustina Osei tot de belangrijkste stemmentrekkers van de PvdA.

De partij zorgde ook goed voor haar kiezers. In 2007 maakte de opening van het nieuwe kerkverzamelgebouw De Kandelaar een einde aan de kerkdiensten in parkeergarages en sportzaaltjes en het stadsdeelbestuur betaalde een cultureel festival, Dance with the kings, waarvoor zelfs dertien koningen uit Ghana werden ingevlogen. Adusei reisde naar Ghana om in zusterstad Sunyani namens Zuidoost de sleutels van een nieuwe ambulance over te dragen.

Geruchten
In dezelfde periode nam bestuurder Jude Kehla Wirnkar het initiatief voor de oprichting van Kansrijk, een organisatie die door middel van intensieve huis-aan-huisbezoeken mensen in armoede wilde opsporen, ondersteunen en activeren. Prachtig natuurlijk, maar de geruchten werden steeds sterker dat Kansrijk ook een instrument was om de Afrikaanse achterban te bedienen. Met een budget van ruim een miljoen per jaar en een groeiend pakket activiteiten kon de organisatie niet alleen mensen helpen, maar ook aan zich binden door middel van diensten, gunsten en opdrachten.

Na het vertrek van Elvira Sweet deed Kehla in 2010 met hulp van stemmenregelaar Adusei een gooi naar de absolute macht in de vorm van het stadsdeelvoorzitterschap. Tijdens een zinderende ledenvergadering - met inderdaad veel Afrikanen in de zaal - won hij de eerste ronde, maar legde hij het in de tweede en beslissende ronde af tegen Marcel La Rose.

Rammelende organisatie
Kehla bleef teleurgesteld achter, ­zeker toen er vervolgens voor hem ook geen plaats bleek te zijn in het nieuwe dagelijkse bestuur. Kansrijk bleef bestaan, met Adusei als manager aan het roer. Dat de organisatie rammelde­ - het laatste jaarverslag stamt uit 2012 - was de afgelopen jaren voor het bestuur geen aanleiding om in te grijpen. Toen partners Rochdale en Ymere afhaakten, werd naarstig gezocht naar nieuwe projecten en activiteiten in het stadsdeel om de organisatie overeind te houden.

In die zin verbaast het niet dat de bestuurscommissie deze week in ruime meerderheid instemde met een financiële ­injectie voor Kansrijk, tot opluchting van de achterban op de publieke tribune. Een succes of niet: Kansrijk is een constructie waar alle betrokken partijen baat bij hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden