Column

De politiek is niet te vertrouwen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Het referendum over het associatieverdrag heeft onomstotelijk aangetoond dat ons parlement een nepparlement is.

Ik weet dat door dit woord te gebruiken, je onmiddellijk in het Wilderskamp wordt ingedeeld, maar vertel me dan wat er democratisch is aan de beslissing van Rutte om de consequenties van de uitslag enkele maanden voor zich uit te schuiven, terwijl dat volgens de wet niet mag?

Een meerderheid in de Tweede Kamer (PvdA en VVD) steunt dit wetteloze gedrag.

Dan ben je nep! En dat is dan nog zacht uitgedrukt.
Het is het zoveelste voorbeeld waarom een steeds groter wordende meerderheid zich afkeert van onze democratie; dat is een van de gevaarlijkste tendensen van deze tijd. Wanneer 'ja' of 'nee' niets meer betekent, kom je in een wetteloos niemandsland terecht. Het angstige van dat land is dat de democratie je geen bescherming meer biedt. In Niemandsland is een wet een toverbal; als je hard zuigt, krijg je steeds een andere kleur.

Het is veelzeggend dat de uiteinden van het hoefijzer (PVV en SP) dezelfde teksten tegen het kabinet bezigen. Die veelzeggendheid zou zorgen moeten baren, maar het baart een uitgerekte lachebek van iemand die de uitslag van het referendum van zich af klopt af als de roos op zijn pak.

Thierry Baudet van het Forum voor Democratie stapt nu naar de rechter om Rutte te dwingen zich aan de wet te houden.

Dat wordt interessant; interessanter dan of iemand - Wilders dus - 'minder Marokkanen' heeft geroepen. Wilders maakte wellicht - ik denk het niet - misbruik van de Vrijheid van Meningsuiting, maar Rutte houdt zich niet aan een democratisch tot stand gekomen wet. Hij is dus een wetsovertreder, gesteund door een meerderheid van het parlement.

Als de rechter oordeelt dat Rutte juist heeft gehandeld, kan je meteen die referendumwet in de prullenbak gooien. Zo niet, dat moet Rutte aftreden.
Kortom: als PvdA en VVD zich beklagen dat de burgers het vertrouwen kwijt zijn in de politiek, dan klopt dat, want de politiek is niet meer te vertrouwen.

Zo'n referendum hanteert expres de digitale keuze 'ja' of 'nee' om een duidelijk antwoord af te dwingen; het kabinet reageert daarop als een receptioniste aan de balie die zegt: "Mijnheer is deze weken met vakantie, maar ik zal zorgen dat hij deze brief krijgt." Je weet dat de secretaresse de brief in de prullenbak werpt.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden