Plus

De politie was net weg toen de pinautomaat in Twello plofte

Vrijwel onder de neus van een observatieteam werd in het Gelderse Twello een pinautomaat opgeblazen. Een groepje criminelen uit Amsterdam staat dinsdag terecht.

Maarten van Dun
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is aan het begin van de avond op 22 september 2016 als een observatieteam van de politie ziet hoe Amsterdammer Timothy 'Tim' R. (28) richting het oosten van het land rijdt.

R. geniet speciale belangstelling, omdat de recherche vermoedt dat hij betrokken is geweest bij een aantal plof­kraken die zomer, in het oosten van het land. Daarbij werden zware explosieven gebruikt, tot grote zorg van de opsporingsdiensten.

Vondelpark
Plofkraken worden traditioneel met gasflessen uitgevoerd, maar sinds banken maatregelen hebben getroffen, grijpen de bendes ook naar (zelfgemaakte) explosieven.

De kracht van zo'n ontploffing is heel moeilijk te reguleren, waardoor de schade enorm kan zijn en omwonenden gevaar lopen. Ook voor de criminelen is het niet zonder risico: eerder dit jaar verloor een Amsterdammer een deel van zijn hand bij een mislukte kraak.

Tim R. heeft die avond niet in de gaten dat de politie hem heimelijk volgt, terwijl hij toch enige ervaring heeft. Hij was al op jonge leeftijd een kundige autodief, met een voorkeur voor snelle auto's.

Bij een wilde achtervolging door het Vondelpark wist hij al eens agenten af te schudden. Van de Amsterdamse rechtbank kreeg hij in 2015 vier jaar cel voor een lange reeks misdrijven, waaronder het voorbereiden van plofkraken. In hoger beroep werd R. grotendeels vrijgesproken.

Op de bewuste avond zien de observanten hoe R. een ontmoeting heeft met Noël T. (32). Kort voor middernacht gaan ze samen een huis binnen in Twello, een plaatsje vlak bij Deventer. Vanaf dan is het stil in het dorp.

Tot vier uur 's ochtends. Dan klinkt op het Marktplein een zware klap. Twee pinautomaten zijn met zware explosieven uit de gevel van de Rabobank geblazen.

Heeft het observatieteam van de politie dan niets gezien? Nee, zo lijkt het. Volgens de rapporten keerde het observatieteam enkele uren voor de ontploffing huiswaarts. Toch besluiten politie en justitie om het eerder geobserveerde huis binnen te vallen.

Binnen vinden agenten onderdelen van de opgeblazen pinautomaten, ruim twee ton aan cash en vijf mannen, die glashard ontkennen iets van de spullen te weten.

Bivakmuts
Tim R. is aanwezig, samen met Noël T., de man met wie hij eerder die avond was gezien. Twee anderen in het huis zijn Diemenaar Yobel D. (27) en Amstelvener Issam L. (25).

De drie mannen uit de omgeving van Amsterdam kennen elkaar al jaren. Yobel D. behoort tot de groep jongemannen die in Nederland én Duitsland van plofkraken wordt verdacht.

D. werd eind 2015 in Duitsland gearresteerd bij een gestolen auto, met daarin gasflessen en delen van een die nacht opgeblazen pinautomaat. De Duitse rechter achtte een plofkraak niet bewezen en veroordeelde hem tot een bescheiden straf voor het voorbereiden van een ernstig misdrijf. Ook Issam L. werd al eerder veroordeeld vanwege plofkraken.

Observatieteam
Behalve de opgeblazen pinautomaat en het geld vindt de politie in het huis in Twello een bivakmuts met daarop speeksel van Tim R. en een dna-mengprofiel van waarschijnlijk Issam L.

De broek en schoenen van R. lijken sterk op kleding die een dader tijdens de plofkraak droeg, zo blijkt uit bewakingsbeelden. Nader onderzoek wijst uit dat R. ontstekings­mechanismen voor explosieven had besteld, maar een andere soort dan bij de plofkraak in Twello was gebruikt.

Dinsdag, als de Almelose rechtbank de zaak behandelt, zal ook gesproken worden over de rol van het observatieteam, dat enkele uren voor de ontploffingen vertrok. De advocaten van de vijf verdachten menen dat onduidelijk is waarom de politie binnenviel in het huis waar de mannen eerder op de avond waren gezien.

Opvallend is dat Tim R. en de anderen niet worden vervolgd voor andere plofkraken, terwijl justitie de mannen daar aanvankelijk wel van verdacht. Mogelijk gebeurt dat later alsnog.

Lees terug: Plofkraak steeds explosiever: van vuurwerkkruit tot TNT

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden