PlusPS

De Poezenboot ontfermt zich al 50 jaar over afgedankte katten

Van verwilderde straatkat tot schuwe vondeling: bij de Poezenboot op het Singel ontfermen ze zich al vijftig jaar over afgedankte katten. 'Soms zijn er zo veel toeristen dat ze in de regen moeten wachten.'

Etenstijd op de Poezenboot. Beeld Dingena Mol
Etenstijd op de Poezenboot.Beeld Dingena Mol

Al sinds haar schooltijd loopt beheerder Judith Gobets rond op de Poezenboot. Haar precieze leeftijd wil ze niet in de krant hebben ('Daar gaan we het niet over hebben, hoor').

Ze kent vrijwel alle katten bij naam, en weet zelfs hoe ze aan hun naam komen. Zoals de poes die door een visboer werd gebracht en dus Zalm werd genoemd.

"Niet te dichtbij hoor; hij blijft eerst heel lang stil zitten en dan haalt hij uit," zegt Gobets. Ze doelt op kater Samus, die een eigen bordje heeft met: 'Aai me niet, ik kan je krabben.'

Kater Cypie maakt indruk met zijn postuur, maar ligt ­vredig in zijn mandje, terwijl de spierwitte Beyaz - die geen ogen meer heeft - met een muisje speelt. Er lopen zo'n dertig katten rond, dus er is nog plek: er is ruimte voor vijftig katten.

Stichting de Poezenboot werd vijftig jaar geleden opgericht door ene Henriëtte van Weelde. Ze woonde in een pandje aan de Herengracht en nam een zwerfpoes met een paar kittens in huis. Naarmate er meer zwerfkatten bij kwamen, kocht ze in 1968 een boot. Na drie jaar werd het zelfs daar te krap en kocht ze er nog een boot bij. Bijna tien jaar later was stichting de Poezenboot een feit.

Nu werken er op de Poezenboot zo'n twintig mensen, bijna allemaal op vrijwillige basis. Slechts twee parttimers krijgen betaald. De stichting draait op giften; ze krijgt geen subsidie van de gemeente, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dierenasiels. "Op de boot hebben we naar mijn idee meer persoonlijke aandacht voor de beestjes dan in sommige asiels."

In een sinaasappelkistje
In de tientallen jaren dat Gobets voor de Poezenboot werkt, zag ze veel veranderen. Zo trekt de boot niet meer alleen nieuwsgierige buurtbewoners, maar ook toeristen, die het als een unieke attractie zien en investeren in Poezenbootmerchandise. "Sinds vorig jaar is het een gekkenhuis wat toeristen betreft. Soms is het zo druk, dat ik bezoekers in de regen moet laten wachten."

Volgens Gobets zorgen mensen nu ook beter voor hun dieren. "Vroeger nam je je poes mee in een sinaasappelkistje en ging je met de tram naar de ­dierenarts. Nu is er meer aandacht voor hun welzijn. En gelukkig is ook de tijd voorbij dat mensen hun huisdier tijdens een vakantie aan de boom vastbinden."

Afstandskosten
Het merendeel van de baasjes die hun katten naar de boot brengen, heeft weinig andere opties over. "Vaak zijn het mensen die hun huis uit worden gezet of om andere financiële redenen niet meer voor een kat kunnen zorgen." ­

Wanneer je een poes of kater bij de Poezenboot wilt onderbrengen, betaal je dertig euro ­'afstandskosten'. Zij nemen dan de verzorging op zich. Toch komt het nog steeds voor dat katten zomaar voor de deur van de Poezenboot worden achtergelaten.

Hoe lang een kat vervolgens een scheepskat blijft, verschilt. Er zijn katten die hun laatste adem uitblazen op de boot, maar er zijn ook dieren die binnen een paar weken een nieuw baasje krijgen.

Dat hangt af van hun karakter, zegt Gobets: "Soms hebben we bijvoorbeeld beestjes die half verwilderd lijken. Als een kat lastig is, is het moeilijker om er een thuis voor te vinden."

Al zijn er ook mensen die graag een 'projectje' in huis halen. "Als we een kat hebben die bijvoorbeeld naast de bak poept of heel angstig is, geven we dat aan. Er zijn mensen die dat dan als uitdaging zien. Maar de ernstige gevallen komen vaak toch weer bij ons terug. En als iemand ons niet geschikt lijkt om voor een bepaald dier te zorgen, gaat het hele feest niet door en bespreken we andere opties."

Troosten
Aan anekdotes heeft Gobets geen gebrek. Zo herinnert ze zich een geval waarbij een vader met zijn dochters door omstandigheden een van de poezen moest afstaan aan de Poezenboot.

"Nou, dat was een boom van een vent. Toen ze afscheid namen, heb ik ze allemaal moeten troosten."

Vooral de entree van kat Briefje heeft indruk gemaakt. Toen Gobets op een vroege ochtend de boot op liep, hoorde ze een jong beestje mauwen. Het bleek een kitten van nog geen twee weken oud te zijn.

"Alle deuren en ramen waren afgesloten. Er was maar één manier waarop het beestje binnen had kunnen komen." Briefje bleek door de brievenbus naar binnen te zijn geduwd - vandaar zijn naam.

Het vijftigjarige bestaan van de Poezenboot wordt gevierd met een markt op het Westergasterrein (3 juni). Ook was er een online veiling van gedoneerde spullen en diensten, waarbij de gehele opbrengst naar de boot ging.

Gobets peinst er voorlopig niet over om te stoppen. ­"Hoewel we minder poezen binnenkrijgen, zijn we nog steeds nodig voor hulpeloze beestjes."

Samus (11) Beeld Dingena Mol
Samus (11)Beeld Dingena Mol

Wie: Samus (11)
Wat: kater
Aan boord: 10 jaar
Trivia: Geen katje om zonder handschoenen aan te ­pakken; krabt als hij zin heeft.

Riff (2) Beeld Dingena Mol
Riff (2)Beeld Dingena Mol

Wie: Riff (2)
Wat: kater
Aan boord: 3 tot 4 maanden
Trivia: Kwam binnen als vondeling. Ondanks dat hij een van de grootste katten is die op de boot rondloopt, is hij is heel voorzichtig in de omgang.

Borre (9) Beeld Dingena Mol
Borre (9)Beeld Dingena Mol

Wie: Borre (9)
Wat: kater
Aan boord: 7 jaar
Trivia: Is gevonden op het Leidseplein en was helemaal verwilderd. Meer een kattenkat dan een mensenkat.

Suus (4) Beeld Dingena Mol
Suus (4)Beeld Dingena Mol

Wie: Suus (4)
Wat: poes
Aan boord: 3 jaar
Trivia: Houdt ervan om andere katten te plagen. Kwam ­tegelijk met haar zusje Saar, die ook zwart is.

Beyaz (10) Beeld Dingena Mol
Beyaz (10)Beeld Dingena Mol

Wie: Beyaz (10)
Wat: kater
Aan boord: 7 jaar
Trivia: Komt uit Turkije. Ziet niets, want Beyaz heeft geen oogjes, maar desondanks speelt hij graag.

Kasumi (9) Beeld Dingena Mol
Kasumi (9)Beeld Dingena Mol

Wie: Kasumi (9)
Wat: kater
Aan boord: 7 jaar
Trivia: Schijnt een diva te zijn.

Cypie (8) Beeld Dingena Mol
Cypie (8)Beeld Dingena Mol

Wie: Cypie (9)
Wat: kater
Aan boord: 8 jaar
Trivia: Kwam hysterisch en blazend binnen, maar is inmiddels flink ingedamd.

Icey Beeld Dingena Mol
IceyBeeld Dingena Mol

Wie: Icey (8)
Wat: kater
Aan boord: 7 jaar
Trivia: Is een gezelligheidsdier, maar probeer hem niet op te pakken!

Wie: Tooske (2)
Wat: poes
Aan boord: 7 jaar
Trivia: Heeft waarschijnlijk binnenkort een nieuw baasje.

Tooske (2) Beeld Dingema Mol
Tooske (2)Beeld Dingema Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden