De Pijp met 'vuilgroepje' in actie tegen afval op straat

In De Pijp hebben bewoners, ondernemers en wijkcentrum de krachten gebundeld om de straten schoon te krijgen. Het actieplan lijkt na enkele maanden al vruchten af te werpen.

Patrick Meershoek
De bergen afval op straat in De Pijp zorgden voor groeiende ergernis bij bewoners. Beeld Rink Hof
De bergen afval op straat in De Pijp zorgden voor groeiende ergernis bij bewoners.Beeld Rink Hof

Van nature is Tamara Beelen een opgewekte bemoeial, en dat maakt haar geknipt voor de functie van onbezoldigd toezichthouder in haar Eerste Sweelinckstraat. "Ik kijk graag uit het raam," zegt ze lachend in haar woning op de derde verdieping.

"Als ik zie dat iemand zijn vuilnis op de verkeerde dag buiten zet, zeg ik er wat van. Zo vriendelijk mogelijk, ik ben geen handhaver." Het geven van het goede voorbeeld is onderdeel van het takenpakket.

Als de vuilniszak vol is op de verkeerde dag, loopt ze de tweehonderd meter naar de ondergrondse container aan de andere kant van het Sarphatipark. "Ik ben niet de enige hoor. Ik zie wel meer mensen met een zak heen en weer lopen. Maar er zijn er meer die de boel gewoon op de stoep zetten."

Verminderde betrokkenheid
Beelen is lid van het vuilgroepje, zoals ze de actiegroep Schone Pijp graag noemt: een klein gezelschap van bewoners en ondernemers dat een groeiende ergernis met elkaar deelde over de groeiende berg afval op straat. "Het is de laatste jaren erger geworden," zegt ze. De oorzaken volgens Beelen: "Er komen veel meer toeristen in de buurt en het aantal adressen voor Airbnb is enorm gestegen."

Dat leidt tot meer drukte maar ook tot een verminderde betrokkenheid bij de omgeving in een buurt die afvaltechnisch toch al ingewikkeld in elkaar zit: veel bewoners en veel horeca in smalle straatjes, en ook nog eens een dagelijkse markt in de Albert Cuypstraat. "De ondernemers daar hebben als eerste aan de bel getrokken," zegt Beelen. "Zij troffen elke ochtend een enorme bende aan."

Heft en bezem
Het wijkcentrum nam vervolgens het initiatief om de ondernemers te koppelen aan een twintigtal actieve buurtbewoners en ambtenaren van het stadsdeel. Dat resulteerde na enkele bijeenkomsten in een heus actieplan dat in september aan verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho werd overhandigd.

In het plan vroegen de opstellers om ondersteuning van de gemeente, maar zij namen ook nadrukkelijk zelf het heft en de bezem in handen. De leden van de werkgroep houden de situatie in de straten in de gaten en slaan alarm als de viezigheid zich ophoopt.

Met speciale aandacht voor een paar hotspots, zoals het verrommelde Sweelinckplein, waar de aanwezigheid van een grote supermarkt en een reeks afvalbakken veel zwerfvuil veroorzaken. Beelen: "We denken nu met de werkgroep na over een andere inrichting van het plein. Met kleine ingrepen kan er veel worden verbeterd, verwachten we."

Cleanteam
Er zit nog veel meer aan te komen, alsof voor het eerst serieus naar het afvalprobleem in de buurt wordt gekeken. "Het bedrijfsafval in de buurt wordt door dertien bedrijven opgehaald. Dertien! Dus elke keer komt er een andere vrachtwagen voorbij om een paar zakken op te halen. We willen samen met de ondernemers kijken of daar iets aan kan worden gedaan."

Tamara Beelen is lid van het 'vuilgroepje' Beeld Rink Hof
Tamara Beelen is lid van het 'vuilgroepje'Beeld Rink Hof

Over de medewerking van de gemeente is Beelen vol lof. "We merken dat er iets is veranderd. Er wordt flink gehandhaafd en de nodige boetes uitgeschreven. Het is jammer dat het nodig is, maar het helpt wel om het gedrag van mensen te veranderen." Ook loopt er sinds kort een cleanteam met mobiele bakken door de buurt om het kleine zwerfvuil mee te nemen. "Ik heb ze uitgebreid gecomplimenteerd."

De positieve uitstraling vindt Beelen belangrijk. "De verleiding is groot om maar een beetje te klagen over de aso's die er een bende van maken. Maar daar wordt de straat niet schoner van." Lachend vertelt Beelen dat er heus nog wel wat te mopperen valt. "Het komt nog steeds voor dat de veegploeg voor de veegwagens door de straat komt. Dat moet die mannen toch zelf ook opvallen?"

Lees ook: In de aanval tegen de 250 smerigste plekken van de stad en: Amsterdam vies? In het buitenland kan het nog stukken viezer [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden