De Pijp heeft genoeg van al het straatafval

Een groep bewoners en ondernemers in De Pijp heeft genoeg van al het straatafval en wil voortaan hetzelfde reinigingsregime als in stadsdeel Centrum.

Kapotte vuilniszakken en zwerfvuil; dat moet anders Beeld Klaas Fopma
Kapotte vuilniszakken en zwerfvuil; dat moet andersBeeld Klaas Fopma

Rondzwervend afval, opengescheurde zakken, stapels vuilnis bij de containers, krijsende meeuwen en een rattenplaag: De Pijp heeft er tabak van.

Een gelegenheidscollectief van buurtbewoners en ondernemers overhandigde vrijdagochtend een actieplan aan wethouder Abdeluheb Choho om een eind te maken aan de smerige straten in de wijk.

Het overheersende gevoel rond de Albert Cuypmarkt is dat er sinds een jaar veel meer afval is, en dat handhaving en reinigingsdiensten het niet kunnen bijbenen.

En dus, zo klinkt het actieplan, moeten voor De Pijp voortaan dezelfde ­regels gelden als bij de reiniging van stadsdeel Centrum, omdat dan voortvarender tegen afval kan worden opgetreden. Stadsdeel Zuid, verantwoordelijk voor de afvalverzameling in De Pijp, steunt het plan.

Net zo druk
"De regelgeving moet beter en er moet meer geld beschikbaar komen," zegt Germaine Princen van Wijkcentrum De Pijp. "Omdat De Pijp bij Zuid hoort, mogen bijvoorbeeld geen flexibele afvalteams rondrijden, zoals in het hart van de stad wel gebeurt. Ook is het reinigingsbudget van stadsdeel Zuid te klein, terwijl De Pijp bijna net zo druk is als het centrum."

Behalve een toegenomen drukte en bezuinigingen bij stadsdeel Zuid, is er volgens de boze Pijpbewoners ook 'een toenemende laksheid te constateren': mensen vinden het lastig om hun buren aan te spreken.

Ook dat moet met door actieplan verbeteren, vindt Princen. "Veel mensen zetten hun afval te vroeg buiten, waarna de zakken worden opengescheurd. Dat moet anders."

Tien miljoen extra
Wethouder Choho is blij met het actieplan. "Een mooi voorbeeld van wat we nodig hebben. We kunnen het niet alleen als gemeente. We hebben ondernemers en bewoners nodig die hun eigen rol erkennen." Maar: "Welk schoonmaakregime in een stadsdeel geldt, is aan het stadsdeel."

Choho trekt vanaf volgend jaar al tien miljoen extra uit tegen rommel in de stad. Ook is sinds dit voorjaar, na een gesprek met de wethouder, meer werk gemaakt van het schoonmaken van De Pijp. "We moeten af van het idee dat we voor een schone stad vooral over geld praten."

Lees ook: Afval in de stad: We maken er een bende van [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden