Update

De Persgroep wil moederbedrijf Wegener overnemen

De Persgroep heeft een bod gedaan op het Britse mediabedrijf Mecom, het moederbedrijf van Wegener. Dat melden beide partijen.

Redactie
Bestuursvoorzitter Christian van Thillo van De Persgroep. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Christian van Thillo van De Persgroep.Beeld anp

De Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant, AD en Trouw, heeft in totaal 196 miljoen pond (245 miljoen euro) over voor Mecom. Het bestuur van dat bedrijf heeft al overeenstemming bereikt met De Persgroep over de voorwaarden voor het bod. Inmiddels heeft het Belgische bedrijf ook al ruim 44 procent van de uitstaande aandelen Mecom toegezegd gekregen.

De Persgroep wordt door de overname ook actief in Denemarken, waar Mecom onder meer twee nationale dagbladen en een reeks regionale kranten uitgeeft. Daarnaast is Mecom eigenaar van Media Groep Limburg. Het Britse bedrijf bereikte eerder dit jaar overeenstemming met de Belgische uitgever Concentra over de overname van die uitgever van dagbladen De Limburger en het Limburgs Dagblad. De Persgroep gaf maandag aan bereid te zijn die overname onder de huidige voorwaarden te steunen.

Volgens Persgroep-topman Christian Van Thillo is de overname noodzakelijk om kranten om te kunnen vormen tot winstgevende multimedia-merken. Mecom gaf aan dat de voorgestelde transactie een goede uitkomst van de strategische heroriëntatie die de afgelopen 2 jaar is uitgevoerd.

Aanhoudende krimp
Uit documenten die maandag zijn gepubliceerd bleek dat De Persgroep Mecom vorige maand in eerste instantie benaderde met het voorstel om Wegener voor circa 220 miljoen euro over te nemen. De Britten konden leven met die prijs, maar vreesden dat er na de verkoop van Wegener een te klein bedrijf zou overblijven. Daarop werd gezocht naar een mogelijkheid om De Persgroep het hele bedrijf over te laten nemen.

De Persgroep is naast de genoemde Nederlandse kranten ook eigenaar van radiozender Q-Music en van de Belgische kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en De Tijd. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 900 miljoen euro, ongeveer gelijk verdeeld over België en Nederland, en heeft zo'n 2900 medewerkers.

Mecom zag zijn omzet vorig jaar dalen tot 808 miljoen euro. Het bedrijf heeft al lange tijd last van de aanhoudende krimp van de inkomsten uit advertenties. Die namen vorig jaar opnieuw met ruim een vijfde af.

Wegenerkranten. Beeld ANP
Wegenerkranten.Beeld ANP
De Nederlandse kranten van de Persgroep. Beeld anp
De Nederlandse kranten van de Persgroep.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden