De pers krijgt niets te eten bij proces dönermoorden

Bij het proces om de dönermoorden in München zwelt de kritiek aan op de manier waarop de pers wordt behandeld. Als journalisten eten en drinken meenemen naar de rechtbank, wordt dat afgepakt bij de veiligheidscontrole bij de ingang.

Journalisten en bezoekers wachten op het begin van de derde sessie van het proces. Beeld afp
Journalisten en bezoekers wachten op het begin van de derde sessie van het proces.Beeld afp

Binnen de zogeheten 'veiligheidszone' in het gebouw is echter geen eten verkrijgbaar. Als journalisten die in de loop van de dag verlaten, verliezen zij hun gereserveerde plek op de publieke tribune. In de veiligheidszone staat alleen een waterkoeler. Die was dinsdag, op de tweede zittingsdag, snel leeg. Het meenemen van lege waterflessen om die op de wc te vullen is niet toegestaan.

Pesterij
Het confisqueren van de broodjes is gelast door voorzittend rechter Manfred Götzl persoonlijk. De rechtbankverslaggeefster van de krant Süddeutsche Zeitung spreekt van 'pesterij'. Bij de ingang waren er volgens waarnemers 'absurde taferelen' toen journalisten probeerden om nog voor de veiligheidscontroles zo veel mogelijk van hun meegenomen broodjes op te eten.

De rechtbankverslaggeefster van weekblad Der Spiegel zegt dat zij 'uitgedroogd en ongeconcentreerd geen goed werk kan doen'. Zij wijst erop dat de verdachten van de serie moorden tenminste nog hun advocaten hebben die erop toezien dat zij menswaardig worden behandeld.

Joegoslavië-Tribunaal
Ook in Nederland zijn er klachten over de manier waarop de pers bij spraakmakende zaken wordt behandeld. In het Joegoslavië-Tribunaal mag de pers om 'veiligheidsredenen' niet naar de kantine. Tijdens de eerste weken van het Milosevic-proces konden vrouwelijke verslaggevers soms de hele dag niet naar het toilet: de rij bij de dames-wc was zo lang dat de pauze voorbij was voor zij aan de beurt waren. Er zijn wel genoeg toiletten in het gebouw, maar daar mochten zij niet naartoe, weer om veiligheidsredenen.

In het Vredespaleis, dat dit jaar zijn 100e verjaardag viert, zijn journalisten die verslag uitbrengen van het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage, wel welkom in de kantine, die er de plechtige Latijnse naam Refectorium draagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden