PlusBeeldreportage

De perfecte imperfecties van mensen in beeld gebracht

Fotograaf Jet van Gaal (36) viel op tijdens het FotoFestival Naarden met haar serie over mensen met littekens en huidaandoeningen. ‘Schoonheid is een gezicht waaraan je ziet dat het geleefd heeft.’

null Beeld Jet van Gaal
Beeld Jet van Gaal

Haar foto’s zijn het gevolg van haar eigen onzekerheid. “In het begin weet je niet precies waarom je ergens aan begint, maar toen ik een heleboel foto’s voor me had uitgestald, zag ik meteen wat de kern was. En waar het vandaan kwam. Het intrigeert me dat we onszelf vaak niet mooi of goed genoeg vinden en anderen juist ophemelen. We denken dat we allemaal anders zijn, maar we hebben allemaal dezelfde onzekerheden en gevoelens.”

Jet van Gaal studeerde mode en styling in Nijmegen en werkte als stylist en decorateur voordat ze naar de Fotovakschool in Rotterdam ging. Na het afronden van die opleiding begon ze als toegepast fotograaf en hield ze zich vooral bezig met zakelijke portret- en communicatiefotografie.

null Beeld Jet van Gaal
Beeld Jet van Gaal

Eigen verhaal

Na drie jaar haar eigen bedrijf te hebben gehad, begon er iets te knagen. Ze hield van het contact met de mensen en de verscheidenheid aan werk, maar ze vond dat ze onvoldoende haar eigen verhaal kon vertellen en de emotie waarnaar ze op zoek was niet genoeg uit haar foto’s sprak.

In 2016 begon Van Gaal daarom aan een nieuwe studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Eind vorig jaar studeerde ze af met Blueprint – Your skin is the blueprint of your life, een serie over mensen met littekens en huidaandoeningen die afgelopen maand een van de blikvangers was op het FotoFestival Naarden.

PS van de Week 20 juli 2019Beeldrepo Blueprint door Jet van Gaal Beeld Jet van Gaal
PS van de Week 20 juli 2019Beeldrepo Blueprint door Jet van GaalBeeld Jet van Gaal

“Schoonheid is een gezicht waaraan je ziet dat het geleefd heeft,” vindt Van Gaal. “Rimpels die laten zien dat je gelachen hebt; de kleur van je pigment en andere uiterlijke kenmerken die je verbinden met generaties die je zijn voorgegaan; structuren van de huid die bijzondere patronen laten ontstaan en littekens die vertellen over tegenslagen die je gevormd hebben. Dit zijn wezenlijke kenmerken die iedereen uniek maakt. Het is een deel van onze identiteit.”

“Ik zie onze huid als een wonder van miljoenen individuele cellen die samen het grootste orgaan van je lichaam vormen. Het beschermt ons tegen de buitenwereld en is tegelijkertijd ook de passage naar onze innerlijke wereld, naar onze persoonlijke verhalen.”

null Beeld Jet van Gaal
Beeld Jet van Gaal

Onder de sproeten

Een van de eerste én een van haar favoriete foto’s is van een vrouw met een lijf vol sproeten. “Ik moest haar voor een ander project fotograferen, maar kort voor onze afspraak belde ze dat ze ziek was.

Later vertelde ze dat ze helemaal niet ziek was geweest, maar dat ze ertegen opzag dat ik haar huid en haar lichaam zou zien omdat ze helemaal onder de sproeten zit. Ik vroeg haar of ik ze mocht zien. Dat mocht, en ik zei dat ik het juist prachtig vind; een mooie versiering die ik graag in beeld wilde brengen.”

null Beeld Jet van Gaal
Beeld Jet van Gaal

Ze schiet haar foto’s digitaal in kleur, met een Canon 5D of een Olympus PEN-F, en zet ze vervolgens om in zwart-wit. “Ik houd erg van klassieke fotografie en van contrasten, van (documentaire)fotografen als Dorothea Lange en Mary Ellen Mark. De puurheid in hun beelden vind ik heel mooi. Mijn werk is iets gestileerder, dat zal mijn achtergrond als stylist zijn. Het is misschien logischer om huid in kleur te fotograferen, maar ik vind het juist mooi om die huidstructuren in zwart-wit te doen.”

Een paar weken geleden kwam ze de vrouw met de sproetjes weer tegen en kreeg ze een dikke knuffel. “Het had haar goed gedaan, zei ze. Sinds de fotoshoot durfde ze zich veel meer te laten zien. Dat vond ik een mooi compliment. Zelf ben ik er ook zekerder door geworden. Ik moest me kwetsbaar opstellen, want anders laten zij zich ook niet aan mij zien; het is een wisselwerking.”

null Beeld Jet van Gaal
Beeld Jet van Gaal

Het boek Blueprint – Your skin is the blueprint of your life van Jet van Gaal is te bestellen via jetvangaal.com en is inclusief een gesigneerde foto uit de serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden