De patatfilosoof in Slotervaart frituurt half jaar na aanslag weer

Een half jaar nadat 's nachts een molotovcocktail naar binnen zeilde, gaat Snackbar Abi in de Jan Tooropstraat weer open. Zondag is patatdag.

Jochem van Staalduine
Gistermiddag. Het spiksplinternieuwe interieur wordt voltooid. Beeld Joris van Gennip
Gistermiddag. Het spiksplinternieuwe interieur wordt voltooid.Beeld Joris van Gennip

Na een renovatie van een half jaar bedankt snackbarhouder Selahattin 'Abi' Vural morgen Amsterdam voor de steun die hij in het afgelopen halfjaar gekregen heeft. In de nacht van 25 op 26 mei gooiden drie mannen een brandend voorwerp naar binnen. De snackbar brandde af, maar is nu weer gerenoveerd.

Abi, ook wel bekend als de patatfilosoof, heeft geen idee waarom de aanslag op zijn achttien jaar oude snackbar in Slotervaart werd gepleegd. 'Het is een heel belangrijke vraag, maar we hebben geen antwoord.' Toen zijn vrouw zei dat ze gezien had dat de brand was aangestoken, werd hij in eerste instantie boos op haar. Wie zou zoiets doen, en vooral: waarom? Pas toen hij camerabeelden had gezien ging hij overstag. De daders zijn nooit gepakt.

Buurt is nu weer rustig
Zijn geuzennaam dankt de patatfilosoof aan zijn aanspreekbaarheid voor de buurt en de wijsheden die hij declameert. Stoppen met de snackbar was dan ook geen serieuze optie. Vanachter zijn frituur vervult hij een buurtfunctie waarbij de zwaarst gesubsidieerde buurthuizen in het niet vallen. Zowel Nederlanders als allochtonen stappen binnen voor een praatje met de welbespraakte snackbarhouder.

Dat er een molotovcocktail in de snackbar werd gegooid, past ook niet bij de ontwikkeling van de buurt. Abi: 'De moeilijkste tijd van Slotervaart is achter de rug. De lastige jongens zijn ouder geworden en er zijn Nederlandse buren bijgekomen. De buurt is nu weer rustig.'

Of nou ja, rustig: twee meisjes van een jaar of twaalf komen roepend binnen: 'Hé Abi, jij gaat nooit stoppen he. Mijn spaarpot is leeg, maar ik heb wel een briefje van vijf euro voor een fireball.'

De patatdag van Snackbar Abi begint morgenmiddag om drie uur, Jan Tooropstraat 87. Vrijdag is de officiële openingsdatum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden