Plus

De Partij voor de Dieren heeft de wind in de rug

Mededogen en duurzaamheid. Als de voortekenen niet bedriegen, zitten de dieren er straks warmpjes bij in de raad. 'Wij schreeuwen niet, maar doen.'

Medewerkers van de Partij voor de Dieren verzamelen afval in het Westerpark Beeld Rink Hof
Medewerkers van de Partij voor de Dieren verzamelen afval in het WesterparkBeeld Rink Hof

In het natte Westerpark is deze zondagmiddag meer afval dan kiezersvolk te vinden. Het lijkt de twintig activisten van de Partij voor de Dieren, gewapend met papierprikkers en een stapeltje partijfolders, weinig te deren. Mmm, lekker: zwerfvuil. Prikprikprik. Weer een gaatje geslagen in de plasticsoep.

Idealisme - het bestaat nog.

Lieve mensen.

De Partij voor de Dieren heeft de wind in de rug. In de peilingen staat de partij op twee zetels, een verdubbeling van de eenzame zetel waarmee de dieren het nu moeten doen in de gemeenteraad.

In de Tweede Kamer is de partij vorig jaar gegroeid van twee naar vijf zetels. De Amsterdamse lijsttrekker Johnas van Lammeren dingt mee naar de titel 'beste lokale politicus van Nederland'.

Trashdating
De dierenmensen zijn vanmiddag te gast bij Westerpark Schoon van buurtbewoner Peter Siegel (48) - overigens ook partijlid en -stemmer. Eén keer in de maand nodigt hij de omwonenden uit om te helpen het park van vuil te ontdoen. Zelf staat hij er dagelijks met zijn prikker.

Niet zeuren, maar doen, aldus de docent levensbeschouwing in opleiding. Hij hoopt, zegt hij, andere mensen te inspireren tot een beter leven: leave nothing like a shadow.

Voor wie wil is er na afloop gelegenheid tot het gezamenlijk drinken van een kop koffie en een goed gesprek over duurzaamheid.

Siegel: "Een schone buurt is een minder criminele buurt." Ook aanwezig op het schoonmaakfeestje: Trashdating. Motto: met wie zou jij wel­eens een flesje willen rapen? Een even simpel als goed idee.

Arthur de Smidt (47) heeft het met zijn vriendin bedacht tijdens een snorkelvakantie op Bali. "Onder water zag je overal plastic," zegt hij. "Dan kun je moedeloos worden of je kunt er iets aan doen. Als je eenmaal begint met opruimen, merk je dat anderen spontaan met je mee gaan doen. Terwijl je onder water niet met elkaar kunt praten."

Zodoende. Nu kun je via zijn site nieuwe vrienden ontmoeten. Lekker samen afval rapen. Instructie voor de deelnemers: 'Neem een paar handschoenen mee en een herbruikbare tas (bijvoorbeeld zo'n grote van de supermarkt) en laat jezelf verrassen door wat de dag je brengen gaat.' En: 'Trashdating is niet alleen om een nieuwe liefde te zoeken, maar het kan wel!'

Mensen met zin in het leven. Voor zo'n kleine partij haalt de Partij voor de Dieren dan ook opval­lende successen. Het oplaten van (vervuilende) ballonnen is verboden en Amsterdam heeft de ja/ja-sticker ingevoerd tegen on­gewenst drukwerk. Op instigatie van Van Lammeren sprak de gemeenteraad over een stop op levende kerststallen, inperking van vuurwerk en invoering van statiegeld.

Schaamrood
Een one-issue milieupartij? Jennifer Bloemberg (31), fractiemedewerker sinds 2011 en nummer 3 op de lijst, dreunt op: "Wij laten ons leiden door vier uitgangspunten. Persoonlijke vrijheid, persoonlijke verantwoordelijkheid, mededogen en duurzaamheid. Zo bekijken we alle thema's die er spelen."

Noem dat maar eens geen brede ideologie.

Wouter Welker (38), nummer 6 op de lijst: "Wij schreeuwen niet, maar doen."

En toch: "Ik zag dat D66 ballonnen stond uit te delen. Ballonnen! Met zo'n stokje van single-use plastic. En dat noemt zich een milieupartij."

Lieve mensen.

Welker, met het schaamrood op de kaken: "Ik kon me niet inhouden. Ik heb een boze tweet geschreven."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden