Column

De partij is een gedicht van verlangen

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik heb het er al eens eerder over gehad: de partij die de schrijver Gerard Reve wilde oprichten: de Algemene Heimwee Partij.

In mijn oude huis had ik de doelstellingen van deze partij - die makkelijk op een A4'tje passen - op mijn koelkast geplakt, maar mijn oude koelkast is bij het grofvuil terechtgekomen. Laat ik, voordat ik verderga, nog even citeren uit Reves Grondslagen Eener Geheel Nieuwe Staatkundige Partij:

'A Naam van de Partij:
­Algemene Heimwee Partij of AH Partij genoemd.

B Doelstelling van de Partij:
- Terugkeer tot God, door Boete, Gebed en zo veel mogelijk Goede Werken.

- Terugkeer van Nederland in het Heilige Roomse Duitse Rijk (1648: Nederduits; 2002: Wederduits).

- Het zo veel mogelijk rijp maken voor het Rooms-Katholieke geloof van Dieren, vooral de Wolf, de Kan-Garoe, alle Buidel Dieren, Hoogstaande Vogels, vooral die enigszins kunnen spreken en sterk naar God verlangen, zoals de vele zingvogels: Beo, Ara, etc.

- De leider van de Partij moet al eerder een vereniging hebben opgericht, maar mag geen genie zijn. Beter geschikt is een nederig man van Wetenschap en Geleerdheid.

- Niets besluiten buiten ­Rome om, als het kan.

- Mededogenloze klassenstrijd van de Bourgeoisie tegen het Proletariaat.

- Het met alle wettige middelen bevorderen van de plechtige afkondiging, Urbi et Orbi, van een nieuw mariadogma: Maria Medeverlosseres. Onze huidige Paus heeft Haar er wel een nieuwe titel bij gegeven (Socia Redemptoris = Lotgenote van de Verlosser), maar niet met aanspraak op onfeilbaarheid.

- Bevordering en verbreiding, met alle wettige middelen, van het Revisme.'

Men denkt dat ik hierom moet lachen omdat het een volstrekt belachelijk voorstel is. Dat is zo, maar ik vind dit tegelijkertijd bijzonder mooi en ontroerend.

De partij spiegelt de wereld die Reve zich voorstelde; die wereld bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. De partij is zodoende een gedicht van verlangen waardoor je meteen ­begrijpt waarom de schrijver moeite had met zijn aanwezigheid op aarde; 'onze' wereld was zijn wereld niet.

Als de wereld de jouwe niet meer is, word je boos. Je neemt dan steeds extremere standpunten in die om te ­lachen worden, maar tevens diep gemeend zijn. De Heimwee Partij wil de terugkeer tot een Rooms Rijk dat alleen in Reves verbeelding bestond. Alleen in die wereld meende Gerard gelukkig te zijn.

Ik zou op zijn partij hebben gestemd.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden