Lezersbrief

‘De parabel van de bakker en de broodtaks’

Léon Dijkstra, algemeen directeur van Eden Hotels, reageert op de toeristenbelasting en op het idee van D66 om hotelkamers voor artiesten goedkoper te maken. ‘Verdrietig verhaaltje, toch?’

Drukte bij het Anne Frankhuis op de Prinsengracht.  Beeld Jakob Van Vliet
Drukte bij het Anne Frankhuis op de Prinsengracht.Beeld Jakob Van Vliet

Er was eens een mooi dorpje. De mensen waren er gelukkig. Er was een fijne slager, een goede bakker én een leuk café. Ook was er een mooi museum, het vlierbesmuseum, en een bioscoop. Toch knaagde er iets bij de mensen. Steeds meer mensen uit de omgeving bezochten hun dorpje. Die vonden het er namelijk ook heel fijn. Ze gingen naar de bioscoop en kochten wat te eten. Het werd te druk!

De burgemeester van het dorp vond dat ook. De bioscoop zat vol, er stonden rijen voor het museum en de winkels waren druk. Dat was allemaal de schuld van de bakker! Niet de schuld van de slager, de groenteboer of de bioscoop? Nee, het was de schuld van de bakker, de schoft!

Daarom besloot de burgemeester dat de bakker niet nog meer brood mocht gaan verkopen dan hij al deed. Dan zouden er zeker minder bezoekers komen. De burgemeester werd woest toen bleek dat er niet minder, maar meer bezoekers kwamen, en nog woester toen de broodjes ook nog eens duurder waren geworden.

Om het dorpje mooi te houden, had de burgemeester veel geld nodig. De bezoekers moesten dat betalen! Maar hoe zorgde de burgemeester ervoor dat die vervelende bezoekers nog meer gingen betalen? Moest er een hek om het dorpje met poortjes waar de bezoekers een kaartje moesten kopen? Dat werd te gek. De burgemeester had een plan!

De schuldige was de bakker. Dat was duidelijk en dat vond iedereen. Waarom? Geen idee, maar dat maakte niet uit. De burgemeester bedacht dat de bakker, schoft die hij was, dat geld moest innen. Als een bezoeker brood kocht, dan moest hij een euro extra betalen en die ging dan naar de burgemeester en zijn fijne dorp. Hij noemde het de ‘broodtaks’.

Toen was er het ‘rare’ neefje van de burgemeester. Die hield heel erg van artiesten. Hoewel de burgemeester vond dat iedereen meer moest betalen voor brood om de pot te spekken, vond het neefje dat de bakker zijn brood goedkoper moest verkopen aan artiesten die het mooie dorpje bezochten. Dat zal die rotbakker ­leren!

De bakker was verdrietig. Wat had hij misdaan? Het enige wat hij deed en altijd had gedaan was brood bakken en verkopen aan de mensen die honger hadden. En nu vond iedereen hem stom en moest hij de ‘broodtaks’ innen! Verdrietig verhaaltje, toch?

Léon Dijkstra, algemeen directeur Eden Hotels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden