Plus

De papierbak blijft het best: 'verbranden kan altijd nog'

Amsterdam rekent zich rijk met de opbrengst van de scheidingsinstallatie die vanaf volgend jaar ook oud papier uit het huisvuil gaat halen. Dat is te vies om nieuw papier van te maken. Alleen papier dat huishoudens zelf scheiden is herbruikbaar.

Nieuwe machine biedt voor papier geen uitkomstBeeld anp

Met die kritiek komen Papier Recycling Nederland (PRN) en Papierenkarton.nl, die namens onder meer uitgevers, drukkers en de papier­industrie het hergebruik van oud papier promoten.

Afvalverwerker AEB Amsterdam gaat het vele oud papier dat Amsterdammers nog in hun vuilniszakken stoppen machinaal nascheiden. Het papier is 'bijvangst' voor de scheidings­installatie die ook plastic, metaal en organisch afval uit het huisvuil gaat halen.

De installatie zorgt voor 9 procent meer afvalscheiding in Amsterdam. Deze zomer gaf de gemeenteraad toestemming voor de miljoenen­investering in deze machine. Wethouder Abdeluheb Choho ziet 'nascheiding' - dus scheiding nadat het afval is ingezameld - als enige optie om in 2020 aan 65 procent gescheiden afval te komen.

Verbranding
Maar voor oud papier is nascheiding geen alternatief, volgens PRN. Het oud papier is na ophalen met ander afval dusdanig vervuild dat het niet meer bruikbaar is als grondstof voor nieuw papier. "Vooral de voedingsindustrie wil geen verpakking uit die afvalstroom," zegt PRN-­directeur Hielke van den Brink.

Daarmee is het nagescheiden papier alleen nog goed voor verbranding, volgens Erik Timmermans van informatiecentrum Papieren­karton.nl. Dat staat op gespannen voet met de ook in Amsterdam omhelsde ambities voor een circulaire economie waar afval weer grondstof wordt. "Het is een ontzettend waardevolle grondstof. Papier en karton kunnen tot zeven keer worden gerecycled. Doe dat dan ook. Verbranden kan altijd nog."

In zijn voorstellen aan de gemeenteraad heeft wethouder Choho dat ook onderkend. 'Voor papier is de kwaliteit niet voldoende en geniet bronscheiden de voorkeur,' schreef hij.

Huisvuil
Toch is papier wel degelijk meegenomen in de berekeningen die de gemeenteraad moesten overtuigen van de investering in de scheidingsinstallatie. Het papier is meegeteld bij de 9 procent, erkent een woordvoerder van AEB.

"Nascheiding is niet de manier om het scheidingspercentage te verhogen," zegt Van den Brink. Hij vreest dat het Amsterdamse beleid andere gemeenten op een idee brengt. Het is PRN al langer een doorn in het oog dat grote steden achterblijven bij de inzameling van oud papier. Amsterdammers stoppen 62 procent van hun papier nog tussen hun huisvuil, terwijl dat landelijk maar vijftien procent is.

62%

Amsterdammers stoppen 62 procent van hun papier nog tussen hun huisvuil, terwijl dat landelijk maar vijftien procent is.

"Doe daar dan wat aan," zegt Van den Brink. "We moeten blijven inzetten op bronscheiding." Tegelijk geeft hij toe dat PRN ook niet goed weet hoe krap behuisde stedelingen kunnen worden verleid tot meer afvalscheiding. "Wij hebben het antwoord ook niet, maar laten we samen onderzoeken hoe we de papierinzameling kunnen verbeteren." Meer kennis over oud papier bij de Amsterdammers zou helpen, denkt Timmermans.

Ook AEB heeft een voorkeur voor scheiding van papier door Amsterdammers zelf. "Papier is een heel waardevolle grondstof die je inderdaad het beste aan de bron kunt scheiden," zegt een woordvoerder. Vandaar ook dat de gemeente meer papiercontainers gaat plaatsen.

Golfkarton
Maar de realiteit is nu eenmaal anders in de grote stad. En dan is nascheiding het beste alternatief, redeneert AEB. "Papier is te waardevol om zomaar te verbranden."

AEB onderzoekt nieuwe manieren om nagescheiden papier dat te vuil is om als verpakkingsmateriaal te dienen toch te recyclen. Dan wordt bijvoorbeeld gedacht aan de binnenste lagen van golfkarton, biochemische toepassingen en papier als grondstof voor bouwmateriaal. "Wij verwachten dat hier een markt voor is."

Maar heeft AEB die afzetmarkt al paraat zodra de nascheidingsinstallatie in gebruik wordt genomen? "We gaan ervan uit dat we hier een oplossing voor hebben tegen de tijd dat onze scheidingsinstallatie klaar is."

De nieuwe machine

Binnenkort begint de bouw van de nascheidingsinstallatie waarmee afvalbedrijf AEB Amsterdam het huisvuil gaat sorteren. De machine haalt de nuttige bestanddelen uit het restafval, zodat een stuk minder vuilnis de afvaloven ingaat. Daarmee komt het doel van de gemeente om al in 2020 65 procent van het Amsterdamse afval te recyclen binnen bereik. Nu wordt ternauwernood dertig procent gehaald.

De machine, die driehonderd­duizend ton per jaar kan verwerken, haalt plastic, metalen, ­papier en drankkartons uit het restafval. Dat zorgt voor 9 procent extra afvalscheiding. De 65 procent komt in beeld omdat de scheidingsinstallatie ook nog zorgt voor een immense 'organische natte fractie', van met name etensresten en keukenafval.

Een vergister en een groengasinstallatie kunnen die substantie opwerken tot biogas, waardoor Amsterdam van zijn huisvuil nog eens 19 procent extra scheidt. Over de investering in die installaties moeten AEB en de gemeenteraad nog besluiten

De bouwbedrijven Bam en Banzo zetten de nascheidingsinstallatie neer. In het najaar van volgend jaar wordt de installatie in gebruik genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden