Lezersbrief

'De overheid zou open moeten staan voor buurtinitiatieven'

Buurtbewoners hebben een plan ingediend om de Bantammerbrug te herstellen, inclusief een wormenhotel. Tot teleurstelling nam de gemeente dit buurtinitiatief niet over. 'De overheid zou open moeten staan voor buurtinitiatieven,' zegt Bernadette de Wit.

'De Bantammerbrug over de Geldersekade is momenteel een toonbeeld van vervuiling' Beeld -
'De Bantammerbrug over de Geldersekade is momenteel een toonbeeld van vervuiling'Beeld -

De Bantammerbrug over de Geldersekade is momenteel een toonbeeld van vervuiling en verrommeling. Bij de bovengrondse glas- en ­papierbak ontstaan dagelijks Napolitaanse vuilnisbergen.

Kluwens fietsen tegen de brugleuning en motoren, brommers en scooters op de brugvleugels benemen de in stedenschoon geïnteresseerde toerist het zicht op het fraaie rijksmonument. De laad- en losplekken voor winkels en horeca fungeren als gratis parkeerplekken. De brug wordt gebruikt als illegale taxistandplaats.

Gratis gemeente­lijk wormenhotel
Buurtbewoners hebben een plan ingediend om de Bantammerbrug in oude luister te herstellen. Hoofdmoot is een wormenhotel, een stoere houten bak waarin wormen van ongekookt groente- en fruitafval hoogwaardige compost maken.

Een wormenhotel is in de binnenstad met alle drommen toeristen een ideale manier om samen iets vrolijks te doen, dat ook nog goed is voor het milieu.

Misschien is de Bantammerbrug geen voor de hand liggende locatie. Maar het kán, zeggen de ambtenaren. Amsterdam heeft inmiddels 25 gemeentelijke wormenhotels. De buurt heeft gekozen voor zelf aanschaffen van een wormenhotel van Le Compostier, omdat het gratis gemeente­lijke wormenhotel niet geschikt is voor deze plek.

De crowdfundingactie loopt via het wijkcentrum; dat heeft een anbi-status, waardoor donateurs hun gift van de belasting kunnen aftrekken. Inmiddels heeft zich een hoofdsponsor gemeld voor het project. Er is ook geld nodig voor drie cortenstalen plantenbakken met prikstruiken erin; deze beschermen straks het wormenhotel.

Koffie & compost

Ook komt er een klapbankje 'koffie & compost', om even bij te praten. Aan stadsdeel Centrum alleen het verzoek om even een oud fietsenrek te verplaatsen naar de andere kant van het Lianderhuisje. Kleine moeite.

Toen kwam de domper. Tot teleurstelling van alle betrokkenen namen stadsdeelbestuurders Boudewijn Oranje (D66) en Roeland Rengelink (PvdA) dit buurtinitiatief niet over, terwijl het in alle beleidsdoelstellingen past: afvalscheiding, duurzaamheid, sociale cohesie en burgerparticipatie.

De initiatiefnemers zijn toch doorgegaan. Een flinke groep buurtbewoners staat te trappelen om mee te doen. Er is een fonds in het leven geroepen voor meer wormenhotels in de binnenstad. Het bedrag dat overblijft van dit project gaat naar het volgende: een wormenhotel in de Valkenburgerstraat.

Hotelketen
Als de bewoners aldaar na dit startbedrag en een eigen crowdfundingactie geld overhouden, gaat dat terug naar het fonds, zodat we uiteindelijk een hotelketen kunnen realiseren in de binnenstad. Hoezo hotelstop?

De overheid is de hoeder van de openbare ruimte en zou open moeten staan voor buurtinitiatieven, ook als deze particulier gefinancierd worden. Eventuele bescheiden aanpassingen aan de openbare ruimte horen daarbij. Wij doen een beroep op wethouder Abdeluheb Choho (D66) van Openbare Ruimte, Groen en Duurzaamheid om het gesprek aan te gaan met weerspannige stadsdeelbestuurders.

Bernadette de Wit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden