'De overheid moet de waardering voor politiemensen bevorderen'

De overheid moet de erkenning van en de waardering voor de inzet van politiemedewerkers 'meer dan tot nu toe gedaan is' bevorderen. Dat schrijft veiligheidsminister Ard van der Steur donderdag aan de Tweede Kamer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Politieagenten gaan immers met regelmaat naar gevaarlijke of anderszins ingrijpende situaties, zegt hij. 'Daar waar anderen terugtreden zet de politie een stap naar voren.' Agenten hebben dan ook recht op bijzondere zorg, aldus de bewindsman.

Hij wil daarom de verplichting voor de korpschef vastleggen om verdiensten en gevolgen voor met name de gezondheid te erkennen, bijvoorbeeld met herdenkingen, medailles en bevordering van de beroepstrots. Verder wordt de korpschef verplicht om politieambtenaren zowel mentaal als fysiek goed voor te bereiden op klussen en hen daarbij te begeleiden.

Ook moeten (gewezen) politieambtenaren met beroepsgerelateerde aandoeningen en hun relaties worden bijgestaan bij hun revalidatie, re-integratie en bij het verkrijgen van zorg en ondersteuning. De korpschef moet verder wetenschappelijk onderzoek bevorderen naar aandoeningen die gerelateerd kunnen zijn aan de uitoefening van de politietaak.

Van der Steur zegt in zijn brief dat in de praktijk al te zien is dat de politie er hard aan werkt om één en ander al zoveel mogelijk vorm te geven. 'Met formele vastlegging wil ik voor nu en de toekomst borgen dat politieambtenaren de zorg krijgen die zij verdienen', verklaart hij. Als het nodig is kan de politieman of vrouw zich dan ook op de regels beroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden