Herman Lyppens: ‘De groenteboer moet na drie dagen zijn waren vaak weggooien, juweliers worden overvallen. Dat is het risico van het vak.’

PlusPortret

De oudste juwelier van de stad sluit zijn deuren

Herman Lyppens: ‘De groenteboer moet na drie dagen zijn waren vaak weggooien, juweliers worden overvallen. Dat is het risico van het vak.’Beeld Jakob Van Vliet

De zaak begon in 1946 als Schippers en werd in de jaren tachtig Herman Lyppens. Hij ziet op de Heiligeweg geen toekomst meer.

In 73 jaar veranderde juwelier Lyppens dapper mee met de stad. Het enige wat hetzelfde bleef in de zaak, waren drie kroonluchters, die al driekwart eeuw in de zaak schitteren. “Verder is alles hufterproof en bulletproof gemaakt. Vroeger zag het er echt uit als een jarenvijftigzaak, met allemaal gordijntjes en tierelantijntjes.” Herman Lyppens, de eigenaar van de zaak, schrok er niet voor terug om mee te gaan met de tijd.

De laatste jaren werd de verandering toch te veel. In de Kalverstraat en daaromheen is geen plek meer voor een juwelier van het hogere segment, merkt hij. “De klanten die altijd veel hier kochten, mensen met veel geld uit bijvoorbeeld het Gooi, kunnen niet meer met de auto de stad in. Voor hen is het dan einde verhaal, zij gaan niet vanaf het Centraal Station de tram pakken.” Lyppens zag de Kalverstraat veranderen van een straat met luxe winkels naar een winkel­gebied waar stroopwafels, broodjes en goedkope kleding het aanbod overheersen. “Wat er overblijft is niet meer dan Disneyland.”

Klanten die nog wel binnenlopen, komen voor gaatjes prikken en ‘goedkope’ armbandjes. Niet langer vragen zij om parels en diamanten.

In de 73 jaar van zijn bestaan heeft de juwelier op de Heiligeweg bijzondere klandizie gehad. Zo was het Koninklijk Huis tot een aantal jaar geleden vaste klant. Verder maakte en onderhoudt Lyppens de ambtsketen van de burgemeester. Ook ‘gewone’ Amsterdammers kwamen er graag, vertelt hij. Lyppens bouwde met hen langdurige relaties op. “Ik heb families als klant gehad die al vier generaties lang trouwringen kochten bij ons.”

Diamanten

Aan bijzondere verzoeken gaf de juwelier graag gehoor. “Toen we de overstap van gulden naar euro maakten, kwam er iemand om voor een miljoen aan losse diamanten te kopen. Hij was bang voor die overgang. We hebben ook iemand gehad die vroeg om een gouden penisring.”

Hoe zoiets gemaakt moest worden? “We hebben uiteindelijk een plastic penisring nagemaakt in goud. Meneer vroeg nog of hij die even achterin de zaak mocht passen. We hebben maar gezegd dat hij dat thuis moest doen.”

73

Na 73 jaar sluit de oudste juwelier van de stad, omdat de klanten voor diamanten en parels niet langer naar de Heiligeweg komen.

Dat handel in juwelen niet het veiligste werk is, maakt hem niet zenuwachtig. “De groenteboer moet na drie dagen zijn waren weggooien, juweliers worden vaak overvallen. Zo hebben we allemaal wat. Dat is het risico van het vak.” Zo was er een inbraak in 2014, waarbij de dieven door het dak heen de zaak in waren geklommen.

Voor liefhebbers van alles wat glimt en glinstert is de naam Lyppens een begrip. De eerste juwelier met deze familienaam begon op de Langebrugsteeg. De zaak daar werd in de jaren zestig geopend door Herman Lyppens senior. Zijn zoons kregen hun interesse voor het goud en de diamanten van huis uit mee.

“We woonden erboven. ’s Avonds, als de zaak dicht was, speelden we tussen de vitrines,” aldus Herman Lyppens junior. Net als zijn drie broers koos hij voor de juweliersbranche, waar twee van hen inmiddels al uit zijn gestapt.

Verwarring

Broer Joost nam vaders zaak op de Langebrugsteeg over, terwijl Herman de zaak van Herman Schippers op de Heiligeweg kocht. “Dat ik dezelfde voornaam had als meneer Schippers zorgde weleens voor verwarring. Men dacht dat ik hem was. Op een gegeven moment hebben we de zaak dus Schippers & Lyppens genoemd, uiteindelijk werd het Lyppens.”

“Dertig jaar heb ik hier gestaan, maar met pijn in het hart moet ik nu de deuren sluiten.” Spullen die tijdens de opheffingsuitverkoop in de komende negen dagen niet worden verkocht, gaan naar de zaak van zijn broer in de Langebrugsteeg.

Lyppens is nog niet klaar in de juweliersbranche. Hij gaat verder als onafhankelijk taxateur en handelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden