De opvallendste boten van de Canal Parade 2013

Hoogtepunt van de Gay Pride die op 27 juli van start ging is de botenparade. Vanmiddag zullen 80 bootjes met voornamelijk homo's, bi's, lesbiennes en transgenders door de Amsterdamse grachten varen. Ieder jaar zijn er schuitjes die iets meer in het oog springen dan de rest. Zo voer vorig jaar voor het eerst een Turkse boot mee. Hieronder een overzicht van de opvallendste boten van de Canal Parade 2013.

Sanne Riepema
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

KNVB-boot
Een van de meest voyante boten is die van de KNVB. Heteroseksuele (ex)-topvoetballers zoals Louis van Gaal, Patrick Kluivert, Ronald de Boer en Pierre van Hooijdonk zijn de feestmakers op de voetbalboot.

Voetbalfan Michiel Roesink juicht het initiatief toe. 'Toch fantastisch dat deze gasten hun nek uitsteken?! Het gaat om de boodschap: dat ook homo's zich thuis moeten kunnen voelen op het voetbalveld. Dat lukt alleen als hetero's hun negatieve houding tegenover homo's wijzigen', zegt hij in het AD.

Bondscoach Louis van Gaal vaart mee op de KNVB-boot omdat hij het belangrijk vindt dat iedereen binnen het voetbal, van amateur- tot eredivisie-speler, 'zichzelf kan zijn'. En dat laatste heeft volgens Van Gaal ook zijn weerslag op iemands spel: 'Als iemand zichzelf is, merk je dat aan elke pass'.

Leer- en fetisjzaak Mister B.
Al jaren een van de opvallendste boten tijdens de Gay Pride is het vaartuig van leer- en fetisjmerk Mister B. Het bedrijf begon 20 jaar geleden met een klein winkeltje in de Warmoesstraat, maar heeft zich inmiddels uitgebreid tot een internationale onderneming met 15 vestigingen in onder meer Parijs en Berlijn. Mister B. lanceert dit jaar op de botenparade zijn nieuwe campagne.

Slimme homo's en lesbo's
In het rijtje van noemenswaardige bootjes hoort ook de hoogbegaafdenboot. Aan boord stappen lesbo's, gays, bi's en transgenders (lgbt's) die zijn verenigd in GAYniaal. Dit is een onderdeel van de Vereniging Mensa Nederland, een internationale club die zich richt op mensen met een zeer hoge algemene intelligentie. GAYniaal en Mensa willen door mee te doen aan de Canal Parade aandacht vragen voor hoge intelligentie in het algemeen, maar ook voor de combinatie van lgbt's en hoogbegaafdheid. Voor deze groep is er te weinig aandacht, vindt GAYniaal. 'Om dit uit te dragen gaan we lekker opvallend de grachten op: met een boot gekleurd in geel en roze, met big brains aan boord en een zeer divers gezelschap', aldus GAYniaal.

Defensieboot
En dan nog een primeur. Voor het eerst vaart de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, mee tijdens de botenparade door de grachten van de hoofdstad. Een absolute mijlpaal noemt de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht (SHK) dit. De organisatie strijdt al een kwart eeuw voor acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders binnen alle Defensie-geledingen.

'Dit is een heel belangrijk signaal aan de hele samenleving', vindt woordvoerder Peter Kees Hamstra van SHK. 'Defensie staat voor een veilige land en een veilige wereld. Maar dat moet natuurlijk ook gelden voor homoseksueel personeel. Minister Hennis draagt hiermee openlijk uit dat homo's zich bij haar ministerie veilig moeten voelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden