De oplossing tegen een lui oog: 10 dagen in het donker

Door kinderen met een lui oog gedurende tien dagen in een donkere kamer te houden, zouden ze weer beter kunnen zien. Dat is gebleken uit een reeks experimenten van Canadese wetenschappers bij kittens. Het zicht van de kleine katjes met de aandoening werd door de duisternis snel weer normaal.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een lui oog (of amblyopie) treft ongeveer 1 op de 25 kinderen. Daarbij zorgen problemen bij de verbinding tussen ogen en hersenen ervoor dat ze beter kunnen zien met het ene oog dan met het andere. Dat zorgt ervoor dat ze moeilijk details kunnen zien en problemen hebben met het inschatten van afstanden.

De huidige behandelingen, zoals een oogsticker, zijn verre van perfect, deels omdat kinderen daar moeilijk aan kunnen toegeven. Maar als een lui oog onbehandeld blijft, kan dat uiteindelijk leiden tot blindheid. Daarom besloot een team van de Canadese Dalhousie University experimenten te doen, waarmee ze hoopten op de ontdekking van een nieuwe behandeling.

Katjes
Ze plaatsten een aantal kleine katjes met een lui oog in een kamer zonder ramen. Die was onderdeel van een tweede, grotere kamer, die op haar beurt ook een onderdeel was van een derde kamer. Die structuur verzekerde dat er totale duisternis was in de eerste en kleinste kamer.

In die kamer werden de katjes gevoed en verzorgd gedurende 10 dagen. Achteraf werden ze onderworpen aan oogtests. En wat bleek? Na die periode kon het 'slechte' oog even goed zien als het goede oog. 'Een fantastisch resultaat', liet onderzoeker Kevin Duffy weten in het tijdschrift 'Cell'.

Corrigeren
Hij gelooft dat de duisternis ervoor zorgt dat het brein terugkeert naar een meer onvolwassen toestand. Op die manier kunnen foutieve verbindingen tussen de hersenen en het luie oog zichzelf corrigeren.

Toch benadrukken de onderzoekers dat het geen goed idee is om deze behandeling thuis al uit te proberen. Er moet nog verder onderzoek gedaan worden om mogelijke problemen bloot te leggen, zoals schade aan het goede oog door de duisternis. Daarnaast zijn er ook praktische vragen, bijvoorbeeld of het mogelijk is om een aantal minuten per dag naar buiten te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden