Schuim

De Ontoerist wil niet gewoon in een rondvaartboot, die wil plastic uit de grachten vissen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Amsterdam voor ontoeristen.

De auteurs Elena Simons en Eelko Hamer: "Er zit ook een filosofisch verhaal in. Dat vind ik mooi."Beeld Hans van der Beek

We verzamelen in een hoekje van de I amsterdamgiftshop op CS, naast de blikken met tulpen. Hardcore toerisme.

Uitgerekend hier begint de presentatie van The untourist guide to Amsterdam, een gids tegen massatoerisme en voor een alternatief en wereldverbeterend bezoek. Straks volgt een fietstocht.

Sabine Linz: “Welcome to the birthday of the Untourist Guide ­Movement.”

Dit is dus meer dan een gids, het is een beweging. Ik hoor: “The new tourist is an untourist.”

Die wil niet gewoon in een rondvaartboot, die wil plastic uit de grachten vissen. Karaoken met vluchtelingen. Die doet de Crazy Handshake met voorbijgangers op de Magere brug, schildert ergens streetart op een muur, haalt onkruid in de tuinen van West, maakt een wandeling door een park met een lokale bejaarde of plukt een duif en maakt daar een maaltijd van. Kortom: de happy activist. Geen consument, maar een changemaker.

Ook leuk: Marry an Amsterdammer for a day. Na de ceremonie, met ringen en al, leeft de toerist een dagje mee, met de nachtburgemeester bijvoorbeeld.

Het vrolijke boekje kost een tientje. Zwitserse verslaggever naast me: “Een tientje? Om te kijken wat je kunt doen, waar je vervolgens voor moet betalen?”

Tja, zo gaat dat met reisgidsen.

De vrouw haakt af. Een Poolse verslaggever ook. Ze durft niet te fietsen, nee, nee, achterop al helemaal niet. Ik weet weer meteen waarom ik nooit met een groepsreis ga.

Linz heeft een nieuwe deelnemer gevonden. “This is Anna. Anna is a real tourist.” Haaaaai Anna.

Wat The untourist guide to Amsterdam
Waar CS – Wertheimpark
Wie Elena Simons, Eelko Hamer, Sabine Linz, Tommy Bes, Daan Hunnego, Jos Louwman, Anneke Wardenbach
Wanneer maandag 3 juni, 14.00 tot 16.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans fietst een stuk soepeler nu

We fietsen over de Wallen, een toeristische attractie op zich, maar niet eentje die ertoe bijdraagt het massatoerisme terug te dringen.

We bezoeken The Upcycle Store. Upcycle is een upgrade van het woord recycle. Hier maken ze broekriemen van oude fietsbanden en armbandjes van fietskettingen. De toerist kan afval rapen en meenemen en hier zijn eigen souvenir maken. Eelko Hamer: “Treasure Hunt noemen we dit. Je bent een soort golddigger.”

Ook Linz prijs deze duurzaamheid op de Wallen: “The opposite of fastfood and fast sex.”

We fietsen verder naar het Mr. Visserplein. Bij een standje van MacBike kunnen toeristen de fietsen van voorbijgangers oppompen. Ook krijgt iedereen een gratis ijsje.

Anna is de klos. Het is gelukkig wel een elektrische pomp.

Laatste stop is het Wertheimpark. Daar staat Tommy Bes van De Bakkerswinkel. Hij verkoopt picknickboxen met water, broodjes en scones. Wijn en borrelhapjes kan ook.

Toeristen kunnen zo’n box kopen, inclusief picknickkleed, wel 50 euro borg, en dan in een park Amsterdammers uitnodigen om mee te picknicken. Het initiatief heet Feed the Dutch.

Ik moest lachen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Jos Louwman en Shimon Suissa van MacBike en Résalieke Vlieger van de Eberhardjes, koekjes van Holtkamp die zorgen voor verbinding in de stad.Beeld Hans van der Beek
Daan Hunnego (The Upcycle Store) en Anna Larson uit California, een echte toerist. "Yeah, it's great!"Beeld Hans van der Beek
Mede-initiator Sabine Linz: "De gids is zo out-of-the-box dat hij ook nog leuk is voor Amsterdammers."Beeld Hans van der Beek
Tommy Bes van De Broodwinkel en zijn zoon Tobias. Feed the Dutch, voor veertien euro pp, exclusief vijftig euro borg dan.Beeld Hans van der Beek
Andres de Lange (On a hazy morning) en Anneke Wardenbach (WDR radio): "Ik heb zelf ook dat dubbele gevoel: Ik wil niet de toerist zijn, maar wel alles zien."Beeld Hans van der Beek
Schuim verslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden