PlusReportage

De online iftar met pubquiz: dadels in beeld, we gaan eten!

Tijdens de ramadan moeten velen dit jaar noodgedwongen in hun eentje elke dag het vasten verbreken. Een online iftar met pubquiz en een goed gesprek zorgen toch nog voor de nodige gezelligheid.

De online iftar van presentator en acteur Sahil Amar Aïssa kost hem twee dagen om voor te bereiden. Beeld Jakob van Vliet
De online iftar van presentator en acteur Sahil Amar Aïssa kost hem twee dagen om voor te bereiden.Beeld Jakob van Vliet

Het is kwart over negen ’s avonds als de organisator van de digitale iftar, Sahil Amar Aïssa (27), ‘dadel omhoog’ roept. Na ruim zeventien uur vasten is het tijd om het vasten te verbreken. Dat gebeurt dit jaar niet zoals de meesten het zouden willen: samen met familie en vrienden aan dezelfde tafel.

Alle aanwezigen zijn op de elfde dag van de ­ramadan alleen en tegelijkertijd toch samen dankzij de online iftar die Aïssa wekelijks organiseert. Ze zitten met hun maaltijd achter hun laptop of telefoon. Nog heel even wachten tot iedereen van eten is voorzien – sommigen laten dat bezorgen – en dan kunnen de dertien deelnemers, nadat er een gebed is voorgedragen, aan hun gezamenlijke Zoomiftar beginnen.

Als oudejaarsnacht

Voor journalist Fatima Warsame (26) voelt het moment als oudejaarsnacht. “Alsof we samen proosten en een nieuw jaar inluiden.” Warsame vindt de ramadan behalve een moment om bewuster te leven en haar band met god te versterken, een tijd waarin gezelligheid en familie centraal staan.

“Ik vind het moeilijk dat ik deze maand niet met mijn moeder en anderen kan delen. Ik kan niet eens naar de moskee; dat maakt het kaal en koud. Tegelijkertijd kan ik me door minder externe factoren meer op mezelf focussen, dat is wel positief.”

Ook filmmaker en schrijver Leila Sahir (28) verbreekt het vasten nu op de meeste dagen in haar eentje in haar woning in het centrum van Amsterdam. “Ik kan heel goed alleen zijn, maar het is leuker om ramadan met anderen door te brengen.”

De heilige maand voor moslims is vanwege het coronavirus dit jaar sober. Moskeeën zijn gesloten en eten gebeurt thuis. Als het virus er niet was geweest, ‘dan was ik straight naar mijn ­ouders gegaan’, zegt Aïssa. De 27-jarige programmamaker en presentator woont in Amsterdam, zijn familie in Roosendaal. Voorgaande ­jaren verbrak hij het vasten zeker twee avonden in de week in het zuiden.

“Mijn moeder kan koken als de beste, ze is de Cleopatra van de keuken. En het familiegevoel hoort erbij. Daar heb ik mooie herinneringen aan.” De vader en het broertje van de programmamaker vallen echter onder de risicogroep voor corona en grootschalig familiebezoek is vooralsnog verboden.

“Het grappige is eigenlijk dat ik me vaker alleen heb gevoeld tijdens de ramadan. Ik ben de enige van mijn collega’s die meedoet en ik woon alleen, maar nooit eerder heb ik iets met dat gevoel gedaan. Door corona komt nu alles samen.”

Indonesisch eten

Aïssa nodigde vrienden en kennissen uit voor een tot in de puntjes verzorgde iftar. Vlak voor aanvang ontvangen de deelnemers een link waarmee ze toegang krijgen tot de Zoommeeting. De aanwezigen zijn twintigers en dertigers, sommigen praktiseren het geloof meer dan anderen en allemaal willen ze niet alleen zijn in de voor hen heilige maand.

De sfeer is open. Geen onderwerp lijkt onbespreekbaar en iedereen kan rekenen op respect – ook de man die besloot voor het sporten toch even iets te eten en dat eerlijk toegeeft, of de vrouw die maar een paar dagen in de week vast.

Er worden meningen gevraagd: Hoe ga je om met etnisch profileren als je de schuldige eigenlijk ook graag als opdrachtgever wil? Zou je je kind een westerse naam geven om te voorkomen dat het gediscrimineerd wordt? Waar bestel je lekker Indonesisch eten in Amsterdam?

Als iedereen is uitgegeten, stapt de organisator in de rol van quizmaster. Met een fez op presenteert Aïssa De Slimste Drerrie (kinderen in het Marokkaans). Voor de voorbereiding trekt hij twee dagen uit: hij maakt achtergronden, regelt muziek en de puntentelling. Tussen de vragen door herinnert iedereen elkaar eraan om genoeg water te drinken. Morgen wordt er immers weer gevast.

Het gaat er Aïssa daarbij niet alleen om dat er overdag niet wordt ­gegeten en gedronken tijdens ramadan. Sterker: dat is maar een klein onderdeel van de negende maand van de islamitische kalender.

Doel voor het jaar

Voor Aïssa is ramadan de maand waarin hij ­nadenkt over wat voor hem het belangrijkste is. “Je gaat puurder leven, want je mag ook niet schelden, liegen, ruziën en geen kwaad over anderen spreken of oordelen. Je bent heel erg met jezelf bezig.”

Net als elk jaar stelt de programmamaker een doel voor zichzelf. Dit jaar is dat ‘meer leren over de verbinding tussen wetenschap en de islam’. “Ik wil antwoorden vinden en die antwoorden wil ik niet allemaal van de Koran alleen laten afhangen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden