Han Lips

De ongeremde positiviteit van Cornald Maas is soms moeilijk te verdragen

Cornald Maas in Opium. Beeld AvroTros
Cornald Maas in Opium.Beeld AvroTros

'Opium' is vernieuwd en Cornald Maas heeft er weer zin in. Het programma was gisteren nog geen twee minuten aan de gang of hij zette de superlatievenmachine weer aan. 'Missie Aarde, een enorm geweldig leuke absurdistische serie op NPO3,' vertelde hij ter aankondiging van zijn gast Kim van Kooten, die in die serie een rol speelt.

Dat hij enthousiast is over de gasten en onderwerpen in de uitzending, is zijn goed recht. Waarom zou je als presentator in je wekelijkse programma stilstaan bij culturele uitingen die niet de moeite waard zijn? Maar de ongeremde positiviteit is soms moeilijk te verdragen.

Van Kooten was te gast om over haar nieuwe film 'Onder het hart' te spreken. Volgens Maas zijn de recensies 'overwegend heel positief'.

Maar dat is niet zo, want de film heeft vooral drie sterren gekregen. NRC schreef inderdaad dat 'Onder het hart' 'zeer geslaagd' is, zoals Maas citeerde. Maar volgens de Volkskrant ontwikkelen de personages zich niet gedurende de film en in deze krant stond dat het verhaal 'niet al te veel in beweging brengt'.

Maas maakt een programma waarin hij wil laten zien dat kunst en cultuur meer dan de moeite waard zijn. Dat is een lovenswaardig streven, maar dan is het wel fijn als de kijker serieus wordt genomen. Als een film gematigd positief is ontvangen, mag dat best worden gezegd. Of noem de recensies gewoon niet. Ook prima.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of mail naar h.lips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden