Plus

De ongelijke strijd om de stadsdeelcommissies

Negen onafhankelijke kandidaten voor de nieuwe adviescommissie voor de binnenstad presenteerden zich woensdag. Zonder campagnekas, maar met de goedkeuring van de commissie-Brenninkmeijer.

Patrick Meershoek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met z'n negenen zitten ze achter de tafel. Ze verdienen op voorhand een standbeeld voor betoonde moed, de onafhankelijke kandidaten die bij de verkiezingen van maart een gooi gaan doen naar een zetel in de nieuwe stadsdeelcommissie in de binnenstad.

Want ze doen mee in het besef dat hun missie vrijwel zeker kansloos is, nu ze het straks moeten opnemen tegen de gevestigde politieke partijen.

Want zo is besloten door de gemeenteraad. Waar het aanvankelijk de bedoeling was de adviescommissies voor de benoemde besturen te bemensen met actieve buurtbewoners, fietste de gemeenteraad er op het laatste moment toch nog de mogelijkheid in om ook met een politieke lijst aan de verkiezingen deel te nemen.

In alle stadsdelen hebben de grote partijen zich ook daadwerkelijk ingeschreven.

Janis Ian tegen Rammstein
Dat maakt de verkiezingsstrijd voor de stadsdelen een gevecht tussen de kleine kruidenier en de grote supermarkt, tussen Janis Ian die At Seven­teen zingt op hetzelfde podium waar Rammstein Mutter staat te spelen.

De gevestigde partijen liggen een straatlengte voor met hun bekende merken, hun posters en flyers in onbeperkte oplagen en hun vrijwilligers in de hele stad om de straat op te gaan.

Vandaar deze persconferentie in wijkcentrum De Oude Stadt, waar twee journalisten op zijn afgekomen. Zij schrijven mee met de verklaring die Michel van Wijk namens alle aanwezige kandidaten voorleest.

"De adviescommissies voor de stadsdelen, worden nu al tandeloze tijgers genoemd, maar deze niet-gebonden bewoners willen wel degelijk hun tanden laten zien," belooft Van Wijk.

Achter de tafel zitten verschillende mensen die, desgevraagd, laten weten uit verschillende motieven in het bestuur te stappen.

De een uit idealisme, de ander uit bezorgdheid, weer een ander uit frustratie. Bruce Muzerie (lijst 34) heeft meer dan twintig jaar bij de reiniging gewerkt en ergert zich kapot aan alle viezigheid op straat. Mischa Martherus (lijst 39) heeft een eenzame buurvrouw.

155

Voor de 91 beschikbare zetels in de zeven adviescommissies hebben zich 657 kandidaten aangemeld. Van hen zijn 502 mensen verbonden aan een politieke partij. Er zijn 155 ongebonden kandidaten.

Een bekend gezicht in het gezelschap is Hein van Meeteren die eerder actief was voor De Groenen en D66. Aan die jarenlange ervaring heeft hij volgens eigen zeggen een bloedhekel overgehouden aan alles wat met partijpolitiek te maken heeft.

"Allemaal egospelletjes, zoals we ook tijdens het laatste debat met de landelijke lijsttrekkers weer hebben kunnen zien. Gekibbel en gekrakeel. De kiezer schiet er niets mee op."

Lelijk stelsel
Van Meeteren vertelt dat er wordt gewerkt aan een netwerk in de stad van onafhankelijke kandidaten. Dat zijn er tweehonderd, dus het is een hele organisatie. "We willen kijken of het mogelijk is om samen op te trekken tijdens de campagne. Als alternatief voor de gevestigde politieke partijen. Misschien kunnen we met z'n allen een advertentie in de krant zetten."

Die zal uit eigen zak betaald moeten worden, net als de flyers en de posters om een goede indruk op het electoraat te maken. De gemeente helpt de kandidaten met een portret plus belangrijkste speerpunten in een kieswijzer, en de meeste kandidaten hebben inmiddels een training gekregen in campagnevoeren. Tips: maak oogcontact met de kiezer en hang geen stoere verhalen op over buitenlandse staatshoofden.

Wat de onafhankelijke kandidaten ook hebben: de goedkeuring van de commissie-Brenninkmeijer die het huidige bestuurlijk stelsel in haar rapport kraakte en er tot haar ergernis een nog veel lelijker stelsel voor terugkreeg.

Michel van Wijk heeft contact gezocht met de commissie en per kerende post een steunverklaring voor de onafhankelijken ontvangen. "Wij gaan de strijd dus aan met steun van Brenninkmeijer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden