Column

De Onderbuikjes zijn geen slechte mensen

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Er bestaat zoiets als moreel pesten. Mensen die constant horen dat wat ze doen eigenlijk racisme is, of seksisme of zelfs fascisme, terwijl ze zich van geen kwaad bewust zijn.

Althans, ze hebben misschien een hekel aan buitenlanders omdat ze bang zijn dat die hun werk afpakken, en misschien hebben ze een hekel aan moslims omdat ze bang zijn voor aanslagen.

Maar dan horen ze, door dominees van de kerk der Welbespraakten, dat ze racisten zijn, populisten, fascisten, kortom: leden van de Familie Onderbuik.

Volgens mij zijn dat de Trumpstemmers.

Slachtoffers van de welbespraakte treitergeneratie. Ze horen de beschuldiging aan dat hun opvattingen leiden tot vijandschap en oorlog en dat ze zich dienen te schamen.

Dat horen ze keer op keer. Wat ze goed denken te doen, is fout - zeggen de Welbespraakten - en om te oordelen over de fouten die anderen maken, zijn ze niet bevoegd, zo luidt het verwijt der dominees.

In Nederland wordt er ook flink moreel gepest.

In tegenstelling tot Amerika zijn hier de inkomensverschillen niet zo groot. Toch zijn er mensen die zich op een of andere manier arm voelen.

Hun armoede bestaat uit twee zaken: de angst dat ze werkelijke armoede zullen gaan kennen en het gevoel dat hun omgeving niet synchroon loopt met de tijd waarin ze ­leven.

Waarom was wat vroeger goed was weg? Waarom komt de melkboer niet meer aan de deur en is de kruidenier verdwenen en waarom horen we nooit meer het getrappel van het paard van de schillenboer? De dijken zijn verstevigd, maar toch is Nederland verdwenen.

Die nostalgie doet pijn en dan worden ze daar ook nog moreel mee gepest. 'Die tijd was fout, familie Onderbuik. Jullie heimwee is ook fout.'

Fout? Ze denken aan hun jeugd en aan hun ouders. 'Jullie willen eigenlijk weer zo'n leider met een klein snorretje!' Weer zo'n moreel pesterijtje. Nee, dat willen de Onderbuikjes natuurlijk niet.

Door de verwijten steken ze ongemakkelijk in hun vel, ze durven niet te vertellen wat ze zien, meemaken en ondergaan, en ze hebben schoon ­genoeg van dat welbespraakte ethische gemierenneuk.

De Onderbuikjes zijn geen slechte mensen.

Maar wie neemt het voor ze op? Wie zorgt dat het gepest ophoudt? Wie spreekt de gedachten van de Onderbuikjes eens welbespraakt uit?
Waarom worden ze gepest door de partijen die vroeger voor ze opkwamen?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden