De Ombudsman terug bij de Vara

AMSTERDAM - De Vara blaast De Ombudsman nieuw leven in. Pieter Hilhorst gaat in het nieuwe wekelijkse programma op Nederland 2 de strijd aan met machtsmisbruik, bureaucratie en blunders, kondigde de publieke omroep woensdag aan op de seizoenspresentatie in Amsterdam.

Politicoloog en publicist Hilhorst (43) is columnist van de Volkskrant en presenteert elke maandag OBA Live op Radio 5 voor Llink. Als Vara's Ombudsman onderzoekt hij klachten van burgers, confronteert hij de overheid met haar fouten en draagt hij oplossingen aan. Het programma is vanaf januari volgend jaar wekelijks te zien op vrijdagavond. Daarmee is De Ombudsman terug vanweggeweest. De eerste televisieombudsman in 1969 was Marcel van Dam; als laatste kwam Frits Bom op voor de belangen van burgers.

Naast De Ombudsman brengt de Vara ook een nieuw wetenschappelijk consumentenprogramma op Nederland 2 onder de titel Weet wat je koopt. Hierin bespreken Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen nieuwe technologische ontwikkelingen op consumentengebied en lichten ze reclames op een wetenschappelijke manier door. Weet wat je koopt is vanaf maandag 14 september (19.30 uur) wekelijks te zien.

Paul de Leeuw en Claudia de Breij verzorgen in het komende Vara-seizoen het grote amusement in het weekeinde op Nederland 1. Paul de Leeuw stopt met het vervullen van wensen; wel gaat hij in de nieuwe weekendshows Lieve Paul en Lieve Paul P.S. (op zondag) kijkersvragen beantwoorden. Ook de website Twitter vervult een rol in de show die op 12 september begint. Pianist Cor Bakker is ook weer van de partij en Adje gaat het land in.

Net als Adje verlaat ook De Breij de tv-studio. Zij neemt vanaf 4 september de vrijdagavond voor haar rekening en reist het hele land door om met bekende mensen te praten over hun vakmanschap en hun inspiratiebronnen. Ze ondervindt aan den lijve hoe zij zich ontspannen. Zo tuiniert ze met Arjan Ederveen, gaat ze bowlen met Chiel Montagne, golfen met Frank de Boer en spinnen met Gerard Spong. 'Claudia op vrijdag' geeft volgens de VARA een grappige kijk achter de schermen van bekende Nederlanders.

Jan Jaap van der Wal verzorgt dit jaar de oudejaarsconference. Op het gebied van drama komt de Vara met de NPS zoals eerder bekend met een serie over het leven van kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. De zevendelige dramaserie Annie M.G. is verweven met zang en dans en staat vanaf 3 januari in de uitzendschema's van Nederland 2. (ANP)

Pieter Hilhorst wordt de nieuwe Ombudsman van de VARA. Foto GPD Beeld
Pieter Hilhorst wordt de nieuwe Ombudsman van de VARA. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden