De OBA heropent: opgefrist en met meer capaciteit

De Openbare Bibliotheek Amsterdam op het Oosterdokseiland wordt verbouwd. Er komen meer vergaderzalen, nieuwe trappen, de Harry Mulischzaal verhuist, en de 180 nationaliteiten die de stad huisvest, krijgen meer aandacht.

Maarten Moll
Martin Berendse, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, op de nieuwe trap naar het theater op de zesde verdieping. Beeld Mats van Soolingen
Martin Berendse, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, op de nieuwe trap naar het theater op de zesde verdieping.Beeld Mats van Soolingen

"We zijn dus geen minuut helemaal gesloten geweest," zegt directeur Martin Berendse van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). "En vanaf vrijdag 1 september zijn we ook weer gewoon elke dag om tien uur open."

Hij klinkt stellig en ook een beetje trots. We staan op de bijna volledig gestripte zesde etage van de Centrale van de OBA, een etage die tijdelijk niet toegankelijk is voor het publiek. De boeken op deze verdieping, Sociale wetenschappen, zijn tijdelijk op de eerste etage ondergebracht. "De collectie van de OBA moet altijd voor het publiek beschikbaar zijn."

Berendse, ruim drie jaar geleden aangetreden als directeur, legt uit waarom er sinds begin juli wordt verbouwd. Hij loopt naar een trap die nog moet worden afgewerkt.

"Geweldig, deze nieuwe trap naar de zevende etage, waar het theater zit. Op die etage wordt het theater gescheiden van het restaurant. De verschillende groepen hebben elkaar tien jaar in de weg gezeten."

"Elke keer als er een grote groep voor het theater binnenkwam dacht de gewone restaurantbezoeker: wie zijn al die mensen en wat doen ze hier?"

"En als het publiek uit het theater kwam, waren we net het restaurant aan het opruimen, en dan dachten die mensen: mogen we nog blijven of moeten we nu weg?"

Grotere capaciteit
Berendse wijst naar de 'oude' trap. "Daar ga je naar het restaurant," zegt hij, en wijzend naar de nieuwe trap. "Zo ga je naar het theater. Dat is een van de grote maatregelen. Publieksstromen beter scheiden en bedienen. Ook de tweede grote maatregel die is genomen heeft daarmee te maken."

"De vergaderruimtes zijn sinds de opening in juli 2007 permanent overboekt. Een van de redenen voor de verbouwing - die we doen met de oorspronkelijke architect Jo Coenen - is dat we de capaciteit gaan vergroten. Het gebouw was gemaakt voor individuen en grote groepen. Het was nooit goed ingericht op kleinere groepen. De stap van de vergaderzalen met een capaciteit van 25 naar de theaterzaal met 270 plaatsen, was te groot."

Hij loopt naar een hoek van de etage. "We hebben geprobeerd in het gebouw die tussengebieden op te vullen. Vanaf de tweede tot en met de zesde etage , dus in elke noordoosthoek, komen twee kleine vergaderzalen. Een voor acht tot tien man en een zaal voor tien tot maximaal zestien mensen. Daar is grote vraag naar bij allerlei instellingen, huiswerkklassen en noem maar op."

Zaal over twee etages
Op dezelfde verdieping wordt een wand weggehaald en waar drie grote vergaderzalen waren, zijn er straks vier. Daarvoor moest wel de ronde, iconische Mulischzaal sneuvelen. Die verhuist naar de 'literaire', tweede etage. De vier zalen krijgen grootse namen: Singelzaal, Herenzaal, Keizerszaal, Prinsenzaal.

Ook komt er, over twee etages verdeeld, een middenzaal; de Forumzaal, om het gat tussen de grotere vergaderzalen en het OBA-theater op te vullen. "Met een balkon, en een tribune, voor tachtig, negentig personen. Dit wordt ook het hart van de literaire activiteiten."

De iconische trap en de vier vergaderzalen moeten op 4 september worden opgeleverd. En dan is er nog een aantal projecten die pas in december worden afgerond. De grote monumentale, houten wand met grote vakken aan de linkerzijde die nu nog niet zo wordt benut, wordt de Wereldbibliotheek.

Er komen een grote trap en galerijen langs de wand die per vak een nationaliteit krijgen waar bijbehorende taal en cultuur wordt uitgedragen.

Berendse: "Amsterdam kent 180 verschillende nationaliteiten. Elke grote zichzelf respecterende metropool besteedt veel meer aandacht aan die internationale talen en culturen dan wij. We voegen zo echt een nieuw element toe aan de openbare bibliotheek."

Verder komt er een Spinozacentrum; op de oude plek van de cd-afdeling huist nu de Maakplaats 021 met aandacht voor techniek, waarmee de OBA weer een heel ander dynamiek krijgt, en er komt een nieuwe trap naar de huidige Expozaal.

Het leescafé op de begane grond, dat nu door de grote tijdschriftenwand in de krantenzaal aan het oog wordt onttrokken, wordt uitgebreid naar het grand café en wordt middels een grote brede trap naar de centrale hal veel beter bereikbaar. "Het wordt echt heel mooi," zegt Berendse.

De OBA kan er straks weer tien jaar tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden