Update

De NS slaat gemiddeld negen stations over per dag

Dit jaar werden in Nederland dagelijks gemiddeld 9 stations overgeslagen door de NS om te voorkomen dat er grootschalige vertragingen ontstaan. De NS rijdt het vaakst stations voorbij tussen Nijmegen en Arnhem, tussen Bergen op Zoom en Vlissingen en tussen Utrecht en Hilversum. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) dinsdag aan de Tweede Kamer. Eerder had de bewindsvrouw in de Kamer gezegd dat de NS alleen bij 'ingrijpende incidenten' stations overslaat.

Staatssecretaris Mansveld bij een trein Beeld ANP
Staatssecretaris Mansveld bij een treinBeeld ANP

Dagelijks stoppen treinen bijna 40.000 keer op een station. In 0,02 procent van de gevallen wordt er een station overgeslagen. Het gaat dan meestal om kleine stations, stelt Mansveld op basis van gegevens van de NS. De reden waarom een trein een station overslaat wordt niet geregistreerd, maar volgens de NS wordt de maatregel meestal ingezet om te voorkomen dat grote groepen reizigers nog meer vertraging oplopen.

Sommige stations kwamen er dit jaar bekaaid vanaf, zo blijkt uit een apart overzicht van overgeslagen stations dat Mansveld meestuurde. Zo werd Nijmegen Lent al 374 keer overgeslagen (0,81 procent). Op station Elst stopte al net zo vaak een trein niet (0,79 procent). Arnhem Zuid had het ook zwaar: dat station werd 376 keer overgeslagen (0,82 procent). Op Utrecht Overvecht stopte 135 keer een trein niet (0,14 procent).

Niet verbieden
Ondanks dat het overslaan van stations Mansveld een doorn in het oog is, wil ze de NS dit toch niet verbieden. 'Als ik dat zou verbieden zou ik NS mogelijk dwingen een andere bijsturingsmaatregel toe te passen die tot meer hinder leidt voor reizigers. Dat is niet in het belang van de (veel) grotere groep reizigers', schrijft ze daarover. Ze vindt dat het overslaan van stations dan ook alleen mag worden ingezet als dit echt noodzakelijk is.

De staatssecretaris benadrukt verder dat ze vindt dat de NS gewoon de dienstregeling moet rijden. Mansveld: 'De reizigers mogen verwachten dat dit betrouwbaar en punctueel gebeurt. En ze moeten er zeker op kunnen rekenen dat treinen stoppen op de stations die ze volgens de dienstregeling aandoen.'

Reizigersorganisatie Rover liet vorige maand weten dat ze steeds vaker boze meldingen binnenkrijgt over stations die worden overgeslagen bij vertragingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden