Reza Kartosen-Wong.Beeld Artur Krynicki

De NPO hanteert ongemerkt een mannenquotum

PlusReza Kartosen-Wong

Het bindend vrouwenquotum is binnen. Eindelijk. Maar een quotum moet niet alleen voor de raden van commissarissen (de toezichthouders) gelden maar juist ook voor de raden van bestuur (de uitvoerders) en andere bestuurs- en managementlagen (de kweekvijvers). En niet alleen voor beursgenoteerde bedrijven maar ook voor bijvoorbeeld universiteiten en culturele instellingen.

Organisaties die al voldoen aan de 30-procentnorm kunnen niet op hun lauweren rusten: ze moeten gaan voor een echt gelijke verdeling, dus zo’n 50 procent vrouwen. Dat geldt speciaal voor mediabedrijven, die zo’n essentiële rol spelen in de vorming van ons beeld van de wereld. Een gebrek aan vrouwen in deze beeldbepalende sector kan leiden tot de reproductie van heersende genderstereotypen in onder andere printmedia, film en televisie.

Vorige week bevestigde een onderzoeksrapport van het Commissariaat voor de Media opnieuw wat we allang weten en nooit anders is geweest: met de representatie van vrouwen in Nederlandse televisieprogramma’s is het dramatisch gesteld. In nieuws en actualiteitenprogramma’s zien we 33,3 procent vrouwen, er zijn dus twee keer zoveel mannen als vrouwen te zien. En van alle deskundigen is slechts 23,2 procent vrouw; er zijn meer dan drie keer zoveel mannelijke deskundigen.

Nog een al bekende bevinding: de publieke omroep loopt qua representatie van vrouwen achter op de commerciële omroepen. Het onlangs gelanceerde Ladies Night op Net5 benadrukt die pijnlijke positie van de NPO nog eens. De verfrissende talkshow van Merel Westrik geeft de ruimte aan de in Nederlandse media weinig gehoorde perspectieven van vrouwen. Dat past dus ook prima bij de NPO, gezien haar wettelijke opdracht om te zorgen voor diversiteit en pluriformiteit in het media-aanbod.

Nu is Ladies Night gepositioneerd als ‘vrouwentalkshow’ maar het zou best als een ‘normale’ (lees: genderneutrale) talkshow op een van de NPO-zenders passen. Talkshows waarin regelmatig geen enkele vrouw zit en waarin opgewonden, vaak niet door kennis van zaken gehinderde mannen – de ‘deskundigen’ en Thierry Baudet – door elkaar heen pratend de hele wereld en meer duiden, zien we tenslotte ook als ‘normale’ talkshows en niet als ‘mannentalkshows’.

Maar de NPO heeft er kennelijk moeite mee wanneer vrouwen in talkshows in de meerderheid zijn. Wellicht bang dat die dan als ‘vrouwenprogramma’ of ‘kippenhok’ worden gezien, maar blind voor het feit dat talkshows nu vooral ‘haantjeshokken’ zijn.

Het is tekenend dat de NPO twee mannelijke talkshowhosts (Pauw & Witteman) wél aandurft maar twee vrouwelijke talkshowhosts niet, en nu op zoek is naar een man/vrouwduo om Eva Jinek op te volgen. De NPO hanteert ongemerkt een mannenquotum. Hoog tijd dus voor een bindend vrouwenquotum voor de publieke omroep. Dan wordt de Mediawet ook nog eens serieus genomen.

Reza Kartosen-Wong is mediawetenschapper en publicist. Elke maandag schrijft hij een column voor Het Parool.

Reageren? reza@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden