PlusColumn

De NOS Voetbalpodcast is heerlijk voor een ramptoerist

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Toen Martin Bril net was over­leden, kwam ­Ronald Giphart aan het woord over hun vriendschap. Hij vertelde onder meer dat hij van Bril had geleerd om mensen af te luisteren in ­cafés en restaurants.

Een verbijsterende uitspraak uit de mond van een schrijver/ columnist, want mensen afluisteren in cafés en restaurants lijkt mij een eerste levensbehoefte voor de nieuwsgierige geest. Persoonlijk heb ik zelfs een code­woord dat ik uitspreek tegen mijn vrouw (en zij tegen mij) als ik met mijn linker- of rechter­oor een interessant gesprek zit te volgen, en ik wil dat zij even haar mond houdt.

Gesprekken afluisteren - ik ben er dol op. Zeker als ze gênant zijn. Wat dat betreft heb ik nu een nieuw wekelijks geluks­moment gevonden, en ik hoef er niet eens voor naar een café. Wekelijks is er een nieuwe aflevering van de NOS Voetbal­podcast, waarin een groepje voetbalcommentatoren van de NOS onder leiding van Arno Vermeulen het afgelopen voetbalweekend bespreekt.

Nu vermoedde ik al dat het op de sportredactie van de NOS geen gezellige boel was. Ik kijk best vaak naar NOS Studio Voetbal, vroeger gepresenteerd door Jack van Gelder, die met z'n bruine hoofd en bulderende lach de sfeer op elke dooie verjaarsvisite weet op te fleuren.

Maar sinds Tom Egberts presenteert, is het een en al stroef geschuif, amper verhulde irritaties, verkeerd begrepen grapjes en Pierre van Hooijdonk, die op de raarste momenten grumpy en afwijzend uit de hoek komt.

Nee, dit programma komt niet van een redactie waar men elkaar gillend van de lach en schouderslaand begroet, dat is duidelijk. De NOS Voetbalpodcast slaat wat dat betreft alles. Ik vraag me af of de deelnemers weten dat de podcast daadwerkelijk online gezet wordt en dus door buitenstaanders beluisterd kan worden.

Of denken ze dat dit gewoon een redactievergadering is, waar ze elkaar al snauwend en vliegen afvangend kunnen bejegenen? Vooral dankzij commenta­toren Jeroen Elshoff en Jeroen Grueter, die elkaar voor het ­gemak 'Elshoff' en 'Grueter' ­noemen, staat het koude zweet mij regelmatig op de rug door de plaatsvervangende gêne.

Over de onbeduidendste kwesties - vragen als: 'Is PSV in vorm?' of: 'Heeft Guttiérez recht op een basisplaats?' - ontstaan netelige en hoogoplopende woordenwisselingen, vaak eindigend met bijtende uitsmijters als: 'Zo'n opmerking, daar kan ik dus helemaal niks mee!', of: 'Wat bedoel je daar eigenlijk mee, als ik vragen mag?'

Natuurlijk bestaat er zoiets als voetbalhumor: men dient ­elkaar tot op het bot te ­beledigen om daarna keihard te lachen.

De NOS Voetbalpodcast komt op mij echter over als een aflevering van Voskuils Het Bureau anno 2019: een kantoor­drama, waarin men te lang op ­elkaars lip heeft gezeten en ­elkaar niet meer kan zien of luchten. Heerlijk om naar te luisteren voor een ramptoerist als ik.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden