Han Lips

De NOS berichtte over Koningsdag alsof het de hel van '16 was

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de uitzending van de NOS over Koningsdag.

Dionne Stax had het kortste lootje getrokken en trotseerde weer en wind. Beeld NOS
Dionne Stax had het kortste lootje getrokken en trotseerde weer en wind.Beeld NOS

Dankzij 'Koningsdag nieuwe stijl' zijn we verlost van het zaklopen, koekhappen en wc-potgooien, maar het betekent ook: NOS-verslaggevers die interviews doen binnen de dranghekken. Dionne Stax had het kortste lootje getrokken en trotseerde weer en wind om de koninklijke familie het hemd van het lijf te vragen.

Wat vindt u van Zwolle? Heeft u genoten van de aspergesoep? Zijn uw handen ook zo koud? Draagt u thermo-ondergoed vandaag? Heerlijke televisie.

Het voorspelde slechte weer bleek de hele uitzending een geliefd gespreksonderwerp: Astrid Kersseboom vertelde meermaals dat het de koudste Koninginngedag annex Koningsdag in dertig jaar was, de burgemeester deed zijn parapluplan uit de doeken en aan een hinderlijke vlek op de cameralens bleek niets te doen, want door de kou veroorzaakt. De hel van '16, als je niet beter wist.

De koninklijke familie had er geen last van: die stapte ferm door, van graffitiwand naar rondvaartboot, langs pleinen vol muzikanten, springende hipsters en sportende kinderen. Prinses Laurentien speelde een potje beachvolleybal op torenhoge hakken in het zand, de prinsen poseerden voor selfies en prinses Amalia antwoordde keurig dat ze nog niet kon zeggen wat ze het leukste onderdeel van de dag vond omdat ze nog niet alles had gezien.

Zeuren hoort er niet bij op Koningsdag. Ook niet voor de buis. Als de koning jarig is, regeert kneuterigheid - en daar is niks mis mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden