De Nieuwe Sint komt wat 'positieve vibes' brengen

Volgend weekend komt Sinterklaas eerst in Maassluis aan, en daarna in Amsterdam. Maar zaterdagochtend arriveerde er al een alternatief: De Nieuwe Sint.

Lex Boon
De Nieuwe Sint maakt samen met een brassband een feest op het perron van het Amstelstation. Beeld anp
De Nieuwe Sint maakt samen met een brassband een feest op het perron van het Amstelstation.Beeld anp

Geen dikke mist, lekke boot, vergeten staf of een andere ingewikkelde verhaallijn. Deze Sint komt gewoon op het afgesproken tijdstip onder de Blauwbrug doorvaren om bij de Stopera aan te leggen.

"It's a party, it's a party", schreeuwt hij vanaf de dekschuit naar de - naar schatting - zestig mensen op de kade. De fanfare heeft hij vervangen door een brassband. In plaats van snoepgoed zijn er mandarijnen en appels. Sint danst en deelt rozen uit. Er zijn wel pepernoten, maar daarmee wordt niet gestrooid. Zo hoeft er ook niemand van de grond te eten.

Het is duidelijk: de Nieuwe Sint - zoals acteur Patrick Mathurin zichzelf noemt - gaat het helemaal anders doen. Positiever en energieker. En bovendien: zonder knechten. Zijn theorie is dat er in iedereen een sint schuilt: je hoeft alleen maar een mijter op te doen. "Sinterklaas is een rolmodel en ik laat kinderen nu zien dat iedereen Sinterklaas kan worden," zegt de Nieuwe Sint.

Twee jaar geleden dook hij voor het eerst op in het publiek bij de intocht in Gouda. Sindsdien presenteert hij zichzelf als alternatief voor de traditionele Sinterklaas.

'Blijf niet hangen in negatieve dingen. De Nieuwe Sint brengt positiviteit.' Beeld anp
'Blijf niet hangen in negatieve dingen. De Nieuwe Sint brengt positiviteit.'Beeld anp

Dat hij nu een week eerder in het land is dan rest, is volgens hem niet zo vreemd. "5 november leek me gewoon een mooie datum. En ik ben een sint in shape, ik ben hier gewoon wat sneller dan de rest."

Bob Marley
Nadat de Nieuwe Sint is gearriveerd in Amsterdam pakt hij een megafoon. "Een paar jaar geleden kwam een collega-Sint hier aan en die zei: Makkers, staakt uw wild geraas. Maar anno 2016 merk ik dat er nog steeds behoorlijk wild geraasd wordt. Dus ik heb een nieuwe boodschap: leef jezelf op. Blijf niet hangen in negatieve dingen. De Nieuwe Sint brengt positiviteit."

De brassband zet de melodie van Bob Marley's Lively Up Yourself in en de Nieuwe Sint zingt zijn eigen variant. "Leef jezelf op, en wees toch niet koppig."

De Nieuwe Sint nam de Koninklijke Route ¿ de metro, die Koning Willem-Alexander onlangs ook nam. Beeld anp
De Nieuwe Sint nam de Koninklijke Route ¿ de metro, die Koning Willem-Alexander onlangs ook nam.Beeld anp

Daarna neemt de optocht de Koninklijke Route - de metro, die Koning Willem-Alexander onlangs ook nam - richting station Bijlmer Arena. De brassband blijft doorspelen, de Nieuwe Sint danst met de passagiers. En bij iedere overstap - Amstelstation en Van der Madeweg - wordt er op het perron een feest gemaakt en deelt de Nieuwe Sint zijn rozen uit.

Koets
Op het laatste stukje van de rit zit een keurige dame die een beetje schrikt van de metro die volstroomt. De Nieuwe Sint wil met haar dansen, maar zij wil niet. Ook de roos weigert ze. De Nieuwe Sint laat de brassband even stoppen met spelen. "Kijk, hier zit iemand chagrijnig te zijn. Ze heeft wat positieve vibes nodig." De band zet Bob Marley weer in. "Ik ben helemaal niet koppig," weet de vrouw nog net in te brengen als De Nieuwe Sint dat naar haar zingt.

Op station Bijlmer gaat de stoet dansend de roltrappen af. Daarna volgt een rit met een koets door winkelcentrum Amsterdamse Poort. Alleen zelf hoeft De Nieuwe Sint er niet zo nodig in te zitten. "Iedereen is Sint, iedereen is koning."

In het Bijlmerparktheater gaat de muziek en het dansen nog een paar uur verder. "Sommige mensen zeggen Sinterklaas tegen me," zegt hij tegen het publiek. "Maar jullie weten toch hoe ik werkelijk heet?" Dan zet de band een nummer van Prince in en pakt de goedheiligman de microfoon. "De Nieuwe Sint, and I'm funky. De Nieuwe Sint, the one and only."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden