De nieuwe premier van Denemarken: 'Gucci Helle'

Toen Helle Thorning-Schmidt in 2005 aantrad als leidster van de Sociaal-Democratische Partij werd ze vanwege haar voorliefde voor designerkleding door sommigen spottend 'Gucci Helle' genoemd. Inmiddels heeft ze zich zodanig bewezen als partijleidster dat slechts weinigen nog de spot met haar drijven.

AP
null Beeld ap
Beeld ap

In plaats van onervarenheid straalt de 44-jarige Thorning-Schmidt nu volop zelfvertrouwen en waardigheid uit. Ze heeft zich ontwikkeld tot een goede debater en kan goed omgaan met journalisten, die ze doorgaans gevat te woord staat.

Aan haar huidige succes ging een pijnlijke nederlaag vooraf. Bij de parlementsverkiezingen van 2007, haar eerste als partijleidster, leden de sociaaldemocraten met 25,5 procent van de stemmen hun grootste verlies sinds honderd jaar. 'De Denen hebben meer tijd nodig om ons de verantwoordelijkheid te geven', zei ze toen met tranen in haar ogen.

Minderheidscoalitie
Denemarken is de afgelopen tien jaar geregeerd door een centrumrechtse minderheidscoalitie die werd gedoogd door de nationalistische Deense Volkspartij.

Vier door economische malaise gekenmerkte jaren later gaan de sociaaldemocraten het land dan toch weer regeren, al hebben ze bij de gisteren gehouden verkiezingen ironisch genoeg een zetel minder gehaald dan in 2007. De winst van de andere partijen uit de centrumlinkse coalitie van Thorning-Schmidt maken dat verlies goed.

'De sociaaldemocraten zijn er klaar voor hun deel van de verantwoordelijkheid op zich te nemen', zei Thorning-Schmidt tegen haar aanhangers. 'We zullen ons uiterste, uiterste best doen om jullie vertrouwen waar te maken.'

Thorning-Schmidt wordt de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze is ook de eerste vrouwelijke leider van de Sociaal-Democratische Partij. Zelf hecht ze daar niet zoveel belang aan. 'Al is het misschien wel belangrijk voor jonge meisjes, die nu zullen denken: 'Mmm, ik kan deze positie ook nastreven',' zei ze onlangs in een tv-interview.

Hotelmanager
Ze ambieerde altijd al een post waarop ze beslissingen zou kunnen nemen, zei ze. 'Hotelmanager of zoiets.' Maar aan een hoge politieke functie dacht ze vroeger naar eigen zeggen nooit, al studeerde ze politicologie.

In 1994 studeerde ze af en twee jaar later trouwde ze met Stephen Kinnock, zoon van de vroegere Britse Labourleider Neil Kinnock, die ze had leren kennen in België. Ze hebben twee dochters, Johanna van 14 en Camilla van 11. Thorning-Schmidt woont met haar dochters in een rijtjeshuis in Kopenhagen, Kinnock brengt als directeur van het Wereld Economisch Forum de meeste tijd door in het Zwitserse Genève.

Er is sprake van geweest dat het stel de belasting oplichtte door geen juiste opgave te doen van de tijd die Kinnock in Denemarken doorbracht. Thorning-Schmidt bekende een fout te hebben gemaakt en werd uiteindelijk niet beschuldigd van belastingontduiking.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden