De 'nieuwe politiek' van Forum voor Democratie

Meer politie, meer woningen en minder bureaucratie. Forum voor Democratie doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en presenteerde zaterdagavond haar 'nieuwe politiek'.

Marc Kruyswijk
Lijsttrekker Annabel Nanninga met lijstduwer en politiek leider van Forum Thierry Baudet. Ook op de Amsterdamse lijst: Kamerlid Theo Hiddema en rechtsgeleerde Paul Cliteur. Beeld anp
Lijsttrekker Annabel Nanninga met lijstduwer en politiek leider van Forum Thierry Baudet. Ook op de Amsterdamse lijst: Kamerlid Theo Hiddema en rechtsgeleerde Paul Cliteur.Beeld anp

Onder zwaar beveiligde omstandigheden kwamen enige honderden aanhangers van Thierry Baudet bijeen in een zaaltje in het Westelijk Havengebied om de start van de campagne mee te maken. Alle bezoekers moesten door metaalpoortjes en tassen werden binnenstebuiten gekeerd.

De veiligheidsmaatregelen hadden niet direct te maken met de mishandeling van kandidaat-raadslid Hemmie Kerklingh, die zaterdagmiddag door enkele omstanders was belaagd terwijl hij stond te flyeren op het Buikslotermeerplein. Kerklingh is 's avonds nog steeds aangeslagen van het voorval. "Zondag gaan we aangifte doen bij de politie."

Meer politie
De kandidatenlijst van FvD in Amsterdam wordt aangevoerd door Annabel Nanninga, die uitgebreid inging op wat de nieuwe partij hoopt te bereiken in de stad. Meer politie, 'zodat burgers zich weer veilig weten op straat'. "We willen duizend extra agenten, de politiebureaus die de afgelopen jaren gesloten zijn, moeten weer worden geopend. En gratis openbaar vervoer voor agenten, óók in hun vrije tijd."

Verder wil de FvD dat er gaat worden gebouwd in Amsterdam, waarbij Nanninga vooral het Westelijk Havengebied (door Baudet vlak daarvoor nog 'dit godvergeten stukje Amsterdam' genoemd) op het oog had. "Bedrijven die hier zitten moeten vertrekken, maar daar zullen we natuurlijk goede regelingen voor treffen."

'Fijnstofgeleuter'
De 'oneerlijke erfpacht' wordt gewoon afgeschaft ('dat hebben ze in Rotterdam ook gedaan'), de toeristenbelasting verdubbeld, het ambtenarenapparaat moet afgeslankt en al dat 'fijnstofgeleuter' over duurzaamheid is prima, zolang het maar niet in de weg staat dat we wel in 'onze auto's' kunnen blijven rijden.

Op de vraag hoe Nanninga dat allemaal voor elkaar gaat krijgen is ze kort en bondig. "Kan niet? Kan niet? Wij zijn Amsterdam. Als mensen zeggen: dat is moeilijk, dan zeg ik: we moeten het gewoon doen! Den Haag moet naar ons luisteren."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden