De nieuwe kleren van de showadvocaat zijn die van Café Nol

Theodor Holman

Het motto van deze column is woordspelerig: pakkans. Want naast de immer strak ingepakte Twan Huys was gisteravond aan de Nieuwsuur-tafel advocaat Nico Meijering aangeschoven, die van kantoorgenoot Bénédicte Ficq Badrs Estelle doorgespeeld had gekregen. Nico glom van opwinding. Het was hem gelukt: om ook eens in het glamourlicht van de tv-studio te komen had hij bedacht grof geschut in te zetten tegen confrère Bram Moszkowicz, wegens nogal duur uitgevallen autoritjes tussen de Gouden Bocht en het Amstel Hotel. Goed, de kilometerprijs van een Aston Martin ligt wat hoger dan die van een Opel Astra, maar in de media moet je nooit nuanceren; anders kom je nooit in beeld, had Bénédicte hem voorgehouden.

Nico had goed nagedacht over zijn voorkomen: een wat valig shirt met kromgetrokken boordpunten (vooral geen parelmoeren baleintjes!), geen das en twee knoopjes open - het mannendecolleté, gepopulariseerd door Jeroen Pauw, die zelfs wel eens tot drie open knoopjes gaat, maar wat Jeroen kan hebben, kan niet iedereen hebben (deftiger: quod licet Pauwi non licet bovi).

Zag ik het goed en glinsterde daar, halverwege Nico's Oostenrijkse spleet, ook een dun gouden kettinkje?

Zijn kalende kruin was losjes bedekt met een lekker ordinaire comb-over, terwijl hij het aanzien van de advocatuur in de strijd wierp. Het aanzien van de advocatuur...

Hier was duidelijk sprake van een nieuwe dresscode, in datzelfde Nieuwsuur extra flamboyant neergezet door een glorieuze debutant, de advocaat van één van de verdachten van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, die een originele ingeving had gehad: hij pleitte voor een reconstructie van het drama op het voetbalveld te Almere! Ik zag een goed overwogen zigeunerpermanentje en, jazeker, het decolleté, nu in een shirt met schreeuwend oversized boord en voorzien van Delfts blauwe motiefjes. Molentjes, koetjes, een boerinnetje...

Met Brams ondergang is het gedaan met het maatpak, de das met windsor-knot op het hagelwitte hemd, met chique manchetknopen, die in alle kleuren van de regenboog glinsteren door het diamantprisma.

De nieuwe kleren van de showadvocaat zijn die van Café Nol Altijd Lol - met excuses aan Café Nol, waar men er ongetwijfeld héél verzorgd uitziet, maar waar ik nu al zestig jaar niet ben geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden