Plus

De Nieuwe Havo in Noord moet kinderen uit de hele stad trekken

Basisschooldirecteur Conny van Egmond wordt baas van De Nieuwe Havo in Noord. Ze wil er een school van maken waar kinderen vanuit de hele stad naartoe fietsen. 'Noord bevindt zich op een kantelpunt.'

Conny van Egmond: 'Ik heb één regel: praat nooit negatief over de concurrentie' Beeld Carly Wollaert

Het is bijna niet meer voor te stellen maar toen Conny van Egmond (54) tien jaar geleden bij de Visserschool in De Baarsjes kwam werken, was het Columbusplein voor de school een soort no-goarea. Hangjongeren, viezigheid, onveilig gedoe. De school had het moeilijk en zag nieuwe bewoners straal langs zich heen fietsen.

Van Egmond werd adjunct en niet veel later directeur. De school werd in de zeven jaar dat ze directeur was tweetalig - de helft van de tijd zijn de lessen in het Engels - en een stuk gemengder. Nu zijn er kinderen van wel vijftig nationaliteiten in de lokalen te vinden.

Dat mengen ging heel praktisch en goed voorbereid, zoals Van Egmond alles aanpakt. Ze ging eens op de brug staan van de Jan Evertsenstraat om te filmen wat er eigenlijk gebeurde. De ene na de andere bakfiets fietste de wijk uit naar de populaire scholen in Oud-West. Dat moest anders. Een ouderinitiatief en veel praten maakte de school gemengder. Na een opknapbeurt ziet het plein er nu ook goed uit.

Grote rol voor leraren
Missie volbracht. Van Egmond vertrekt naar een volgende school met een uitdaging: De Nieuwe Havo in Noord. Het is een middelbare school die vijf jaar geleden vanuit het Bredero Lyceum een categorale havo werd. In de buurt van de school spelen, net als destijds in De Baarsjes, armoede en achterstand, maar het is wel een buurt in verandering.

"Ik hoor steeds vaker dat basisschooldirecteuren naar een middelbare school gaan." Van Egmond ziet de stap als het volgen van de kinderen van de Visserschool naar hun volgende stap, al gaan weinig kinderen uit De Baarsjes al in Noord naar school. Dat gaat veranderen, als het aan haar ligt. "Volgend jaar gaat de Noord/Zuidlijn rijden, steeds meer bedrijven vestigen zich in Noord, daar gaan we contact mee leggen."

Zelf was ze ook een havist. Ze was een lastige scholier, die liever ging feesten dan leren. Havisten zijn berucht: positief uitgelegd zijn het denkers en doeners, in een negatieve versie zijn het vooral 'net geen vwo'ers'. Havisten zakken bovendien bovengemiddeld vaak voor hun examen, al scoorde De Nieuwe Havo dit jaar met zijn eerste examenklas boven het gemiddelde.

Stevige concurrentie
Van Egmond vindt die kwalificaties onterecht. "Havisten stellen slimme vragen, hebben meningen over de wereld." Ze ziet dat een gespecialiseerde havo goed is. "Het betekent focus." De school stoomt leerlingen klaar voor het hbo. Van Egmond is van plan te praten met bedrijven in de omgeving, om te weten wat zij van de toekomstige hbo'ers nodig hebben. "Noord bevindt zich op een kantelpunt. Het duurt niet lang of kinderen uit de hele stad willen hier naar school."

Dat ze stapt in een wereld van stevige concurrentie - het is opboksen tegen een handvol superpopulaire scholen - schrikt haar niet af. "In het primair onderwijs is dat net zo. Ik heb één regel: praat nooit negatief over de concurrentie."

Middelbare scholen en basisscholen verschillen niet zo van elkaar, vindt ze. "Het gaat over een veilig schoolklimaat, over aandacht voor kinderen, over anders kunnen zijn en goede leraren hebben. De bijdrage van leraren is heel groot in het leven van kinderen."

Van Egmond wist al heel jong dat ze voor de klas wilde. "Als 4-jarige zette ik mijn poppen al in de opstelling van een klas."

Bootcamp in het park
Dat het onderwijs zo onder druk zou komen te staan door het lerarentekort, grote klassen en bezuinigingen, had ze niet kunnen vermoeden. Terecht vindt ze de prikactie van vandaag, waar de Visserschool ook aan meedoet. "Ik ben van het opperen, niet van het mopperen, maar er moet wel aandacht komen voor de problemen die we tegenkomen."

Ondanks die problemen zou ze zo weer voor het onderwijs kiezen. "Die energie van kinderen, daar doe ik het voor." De energie probeert ze ook te bewaken bij leerkrachten. Het onderwijs staat immer bekend als kampioen burn-out. Ze heeft er haar speerpunt van gemaakt. "Het belangrijkste vind ik dat leraren energiek 's ochtends de kinderen ontvangen. Als dat betekent dat je om vijf uur moet stoppen met werken, doe je dat. Lukt dat niet, dan gaan we in gesprek. Ik heb ook moeten zoeken naar mijn balans."

Ze voerde zelfs een wekelijkse bootcamp in. Elke dinsdagmiddag werken onderwijzers zich in het zweet in het Rembrandtpark. "Het is goed ook buiten school iets samen te doen."

Dikke kans dat vanaf volgend schooljaar een groepje leraren puffend en hijgend in het Noorderpark sport. Dan weet iedereen dat Conny van Egmond is geland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden