Plus

De nerd is cool geworden: hij kan zomaar de nieuwe Mark Zuckerberg zijn

Lange tijd bleven ze verscholen achter brillen en grote computerschermen: nerds. Maar deze week is er het festival Nerderlands, dat zich trots richt op de Amsterdamse geek.

De acceptatie van nerds en de overname van nerdcultuur gaat verder dan tech-gebied Beeld Remko de Waal / ANP
De acceptatie van nerds en de overname van nerdcultuur gaat verder dan tech-gebiedBeeld Remko de Waal / ANP

'I don't speak Geek," Met die woorden en een ferme duw werkt pestkop Alan White tiener Sam tegen de muur in de Amerikaanse tv-serie Freaks & Geeks. Dreigend houdt hij zijn vuist voor het gezicht van Sam.

Sam is tenger, draagt zijn broek net te hoog en wordt enthousiast van wiskunde en scheikunde. In de pikorde op de Amerikaanse highschool waar Freaks & Geeks zich afspeelt, staat hij helemaal onderaan: hij is een nerd - het vanzelfsprekende doelwit van pesterijen.

Kirk en Spock
Nerds zijn bekende personages in vooral Amerikaanse tv-series en films; herkenbaar aan bril, beugel en een gebrekkig gevoel voor mode. Liever houden ze zich bezig met programmeren, nieuwe gadgets en de avonturen van Kirk en Spock.

De populaire serie The Big Bang Theory maakte nerds van marginale figuren in highschoolfilms tot hoofdrolspelers, maar hun stereotypische gedrag van ­sociale ongemakkelijkheid en obsessies voor wetenschap bleef.

Televisiewetenschapper Christine Quail van de universiteit van Oregon deed onderzoek naar het fenomeen nerd in series en vat het stereotype als volgt samen: 'een ongemakkelijke, wiskundig getalenteerde, sociale en ­seksuele mislukkeling'. Want de meisjes op school willen nooit met de nerd naar het schoolfeest.

Nerderlands
Maar dat lijkt veranderd. Om in Amerikaanse highschoolsfeer te blijven: vorig jaar twitterde grootmoeder Darlene Loretto naar Facebookoprichter Mark Zuckerberg het advies dat zij haar kleindochters geeft als het om nerds gaat. 'Ik vertel ze steeds dat ze de nerd op school moeten daten, hij kan zomaar de nieuwe Mark Zuckerberg blijken te zijn!'

Het idee dat de nerds van vandaag de succesvolle ondernemers van de toekomst zijn, maakt dat hun sociale status omhoog vliegt.

Nu de moderne technologieën ons dagelijkse leven infiltreren, geeft dat ook de makers meer status. Bovendien lijkt de interesse in wat er achter nieuwste snufjes gebeurt te groeien, meer mensen willen iets leren over programmeren en ­algoritmes.

Lee: "Vroeger was niemand geïnteresseerd in die dingen, de nerds wel, dus waren ze niet cool. Maar nu hebben gadgets en technologie de wereld overgenomen en vindt iedereen het interessant."

Stereotype kledingstijl
Die acceptatie van nerds en de overname van nerdcultuur gaat verder dan tech-gebied. Zelfs op het gebied van mode lijken nerds een inspiratiebron te zijn. Niet lang geleden begonnen hipsters de stereotype kledingstijl van nerds over te nemen. Brillen met dikke monturen waren niet meer nerd maar hip en dat gold ook voor hoogwaterbroeken met een hoge taille.

Niets geven om uiterlijk vertoon werd het nieuwe modebewustzijn. En ook nerdhobby's buiten nieuwe technologie zijn mainstream geworden: een serie als Game of Thrones wordt niet meer afgedaan als 'nerdy', maar verovert de wereld. Trots dragen mensen StarWars-shirts op festivals en over wetenschappers worden blockbusterfilms gemaakt (The Martian, The theory of everything).

Nieuwsgierigheid
In een dubbelinterview met Mark Zuckerberg en Barack Obama zegt de Amerikaanse president vroeger ook een nerd te zijn geweest, hoewel hij meteen toegeeft het te ­betreuren dat het toen nog niet hip was. Hij prijst de universiteit van Stanford voor het weer cool maken van nerds: veel ondernemers die later succesvol werden in Silicon Valley, volgden daar colleges.

Volgens Mike Lee is er niet alleen meer acceptatie van de nerd, de term dekt ook een bredere lading. Een nerd is niet langer iemand met een slecht gevoel voor stijl en een bril die steeds van zijn neus glijdt, zoals in de Amerikaanse tv-series, een nerd is simpelweg iemand met een een grote nieuwsgierigheid in iets. En dat kan op elk gebied zijn. "Je kunt een computernerd zijn, maar je kunt ook een terrasmeubilairnerd zijn, het maakt niet uit."

Nerd lijkt een nieuwe benaming voor toewijding en ­enthousiasme. En dat is cool.

Nerderlands, t/m 21/8 op diverse locaties in Amsterdam. Meer informatie: nerderlands.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden