De Negen Straatjes in weekenden autovrij

Automobilisten zijn in augustus en september in de weekeinden tijdens winkeltijden niet meer welkom in De Negen Straatjes in Amsterdam. De gemeente begint op 1 augustus een experiment in een poging het populaire winkelgebied in de Amsterdamse binnenstad op zaterdag en zondag autovrij te krijgen.

De Hartenstraat. Beeld Mats van Soolingen
De Hartenstraat.Beeld Mats van Soolingen

Dit schrijft verkeerswethouder Pieter Litjens in een brief aan de gemeenteraad. Eerder was al bekend dat de zaterdagen er autovrij worden. De Negen Straatjes, genoemd naar de negen dwarsstraatjes die de hoofdgrachten verbinden, trekt veel bezoekers. Ook voor fietsers is het een veelgebruikte route door het centrum.

Volgens Litjens leidt dit met name in de weekenden tot grote drukte en verkeersconflicten. De gemeente sluit de straten daarom in overleg met de ondernemers twee maanden lang af voor gemotoriseerd verkeer. Dat verkeer wordt op alle achttien in- en uitgangen van De Negen Straatjes geweerd op zaterdag tussen 10:00 - 18:00 uur, en op zondag tussen 12:00 - 18:00 uur.

Als het experiment slaagt en de doorstroming verbetert, wil de gemeente de maatregel definitief invoeren. Amsterdam wil dan ook in andere delen van de stad experimenteren met het weren van auto's.

De gemeenteraad vergadert op 9 september over een plan met 54 maatregelen om verkeersknelpunten aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden