Lezersbrief

‘De Nederlandsche Bank zorgt voor onzeker huizenklimaat’

De Nederlandsche Bank zorgt voor een onzeker klimaat in de huizenmarkt, zo stelt Jan Blankestein uit Amstelveen in deze brief.

Exterieur van De Nederlandsche Bank.  Beeld ANP/JEROEN JUMELET
Exterieur van De Nederlandsche Bank.Beeld ANP/JEROEN JUMELET

‘Het systeemrisico op de huizenmarkt is toegenomen,” sprak de president van De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen dinsdag. De huizenprijzen zijn harder gestegen dan de inkomens. Dat is niks nieuws. Maar de vraag is waardoor die run op vastgoed is ingezet. Twee zaken spelen een rol: de rol van beleggers op de vastgoedmarkt, die de prijs van woningen zo opjagen dat burgers met een inkomen tot twee keer modaal geen kans meer maken op een betaalbare woning.

Die beleggers hebben toegang tot een markt waar ‘gratis’ geld in overvloed beschikbaar is. Daardoor is er geen sprake meer van een gelijk speelveld voor professionele beleggers en particulieren.

Die situatie is ontstaan sinds de monetaire autoriteiten, waaronder onze Klaas Knot, een jaar of vijf geleden besloten om enorme hoeveelheden geld in de markt te pompen, daar waar overheden, bedrijven en investeerders amper of geen interesse hadden. Het gevolg was dat de rente ging dalen tot er zelfs negatieve rentes kwamen.

En dat proces wordt volgende maand opnieuw in gang gezet. Hierdoor zijn de prijzen op de effectenbeurzen (aandelen en obligaties) en op de woningmarkt fors gestegen. Spaarders en werknemers (met hun pensioen) betalen de prijs daarvan.

Dus: het monetaire beleid heeft die forse stijging van de woningprijzen veroorzaakt. Nu stelt DNB dat zes banken (waardoor ABN Amro, ING en Rabo) hun buffers moeten verhogen van 10 naar 13 miljard euro.

Maar er speelt nog een heel andere reden mee en de centrale bank grijpt hier niet in. Huizenkopers kunnen in Nederland nog ter hoogte van 100 procent van de koop- of taxatieprijs van een woning een hypotheek ­krijgen.

Dat is in de EU verder nergens mogelijk. In andere landen ligt die norm tussen de 65 en 80 procent. Dat zijn veel gezondere financieringscondities, waardoor banken minder grote buffers hoeven aan te houden en huiseigenaren bij ‘slecht weer’, minder snel in de problemen komen.

Met deze ingreep op de hypotheekmarkt en de waarschuwing dat ‘een prijscorrectie niet uitgesloten’ is, zorgt de centrale bank voor een onzeker klimaat. Zeker als die erbij zegt dat de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente verder moet worden afgebouwd.

Jan Blankestein, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden