De Nederlandsche Bank verhuist voor vier jaar naar De Omval
De Nederlandsche Bank trekt over anderhalf jaar voor vier jaar in een tijdelijk onderkomen aan de Amsterdamse Spaklerweg.
De centrale bank moet zijn hoofdkantoor aan het Frederiksplein uit, omdat het gebouw grondig wordt gerenoveerd.
DNB betrekt het voormalige hoofdkantoor van Delta Lloyd op de Omval bij het Amstelstation. Het in 2017 door verzekeraar Nationale-Nederlanden overgenomen bedrijf is ook gewoon in dat 46.500 vierkante meter tellende Tooropgebouw gevestigd.
De co-habitatie met Nationale-Nederlanden is pikant, omdat DNB formeel toezicht houdt op de verzekeraar. DNB en NN nemen volgens een woordvoerder dan ook verregaande maatregelen voor een 'strikte scheiding' van de activiteiten, onder meer met aparte trappen en liften 'zodat het twee gescheiden kantoren worden. "Tussen NN en DNB wordt een Chinese Muur opgetrokken," aldus de centrale bank.
Het tijdelijke onderhuurcontract met NN, zal bovendien worden beheerd door een onafhankelijke derde partij. Het gebouw is sinds 2007 eigendom van het geplaagde Amsterdamse vastgoedbedrijf Breevast.
Volksverhuizing
DNB wacht een grote volksverhuizing. Het uit 1968 stammende kantoor van DNB aan het Frederiksplein en Westeinde moet worden opgeknapt om aan de huidige kantooreisen te voldoen.
Eerder werd al bekend dat de goudkluis onder het gebouw zal verhuizen naar de voormalige vliegbasis bij Soesterberg, waar een heel nieuwe goudkluis zal worden gebouwd.
Voor de kantoormedewerkers is de bank in Amsterdam op zoek geweest. Daarbij is geen sprake geweest van plannen om een deel van de organisatie in het voormalige kantoor van Deloitte op Sloterdijk te huisvesten, zoals Het Parool eerder meldde.
Goud en cash
Het gebouw aan het Frederiksplein zal tijdens de werkzaamheden niet geheel leeg blijven. De afdelingen goud en cash en de beveiliging blijven er tijdens de werkzaamheden zitten. Het vorig jaar geopende aparte bezoekerscentrum aan de Sarphatistraat blijft gewoon open.
DNB verwacht in 2024 in het gerenoveerde hoofdkantoor terug te keren.
undefined