PlusInterview

De Nachtwacht als inspiratiebron voor de ambachten van De Pijp

Harrie de Fotograaf uit De Pijp is een van 575 geselecteerden voor de expositie Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum.

De foto die Harrie van Kessel maakte van de leden van de Ondernemersvereniging van Ambachtelijke Bedrijven in De Pijp in 2015, was geïnspireerd op De Nachtwacht.Beeld Harrie de Fotograaf

Harrie de Fotograaf heet ­natuurlijk niet echt Harrie de Fotograaf, maar Harrie van Kessel (53). Harrie de Fotograaf is zijn beroepsnaam. “Harrie van Kessel Fotografie, dat vond ik niks,” zegt hij in zijn fotostudio in de Pijp. “De naam Harrie de Fotograaf is ­bedacht door een reclamebureau. Een beetje maf, maar het werkt. Als ik bij de drukker kom is het van ‘Hé! Harrie de Fotograaf!’”

Dolblij is hij dat een van zijn foto’s is geselecteerd voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt die vanaf maandag in het Rijksmuseum is te zien. Daar zijn in dit jubeljaar ter gelegenheid van de schilders 350ste sterfjaar 575 werken te zien van ‘gewone’ mensen, geïnspireerd door de grote meester van de Gouden Eeuw (zie kader).

In het persbericht dat hij uitstuurde, is hij bescheiden: ‘Onbekende Amsterdamse fotograaf exposeert in het Rijksmuseum met De ambachten van De Pijp.’ Al is de suggestie dat het om een solotentoonstelling gaat wel weer grappig.

De foto die Harrie de Fotograaf maakte, stamt uit 2015. “Ik ben acht jaar lid van de Ondernemersvereniging van Ambachtelijke Bedrijven in De Pijp. Het was vier jaar geleden mijn idee een foto te maken van de ondernemers, om die te ­gebruiken voor publiciteit voor onze vereniging. Iedereen was enthousiast. ”

Hij laat op zijn tablet foto’s zien van een ­demonstratie in De Pijp van afgelopen dinsdag. “De huur van de ambachtelijke werkplaats van Stadshout ging opeens met 300 procent omhoog. Absurd. Op deze foto zie je als achtergrond bij die demonstratie een groot steigerdoek met mijn foto.”

Een vriendin attendeerde hem op Lang Leve Rembrandt, en Harrie moest onmiddellijk aan die foto uit 2015 denken, die hij prompt instuurde. “Ik heb De Nachtwacht gebruikt als inspiratiebron, want ik ben een enorme liefhebber van het werk van Rembrandt. De Nachtwacht is een schuttersstuk, daar zit een zekere uniformiteit in. Ik wilde juist alle verschillende ambachten op mijn foto laten zien, met hun eigen kleren en hun eigen rekwisieten. In de stijl van de Gouden Eeuw. En vooral wat levendiger dan op De Nachtwacht. De kachelbouwer, de pottenbakker, de lasser, de glazenier, de meubelmaker, de stoffeerder, je ziet de interactie. Op mijn foto staan net zoveel personen als op De Nachtwacht. En de fotograaf ook, zie je me zitten?”

Geënsceneerd

Net als op De Nachtwacht lijkt op De ambachten uit De Pijp ook maar één persoon de toeschouwer aan te kijken. En is er op de foto ook een ‘stiekeme’ kijker (naar de figuur op De Nachtwacht die Rembrandt zelf zou zijn). “Ik vind het zelf een heel goede foto. Vijf ambachtslieden die toen niet konden, vinden het nu zo jammer dat ze er niet op staan.”

De geënsceneerde foto is de specialiteit van Harrie de Fotograaf. Hij werkt meestal in ­opdracht, met name voor bedrijven. “Ik ben echt iemand van het maken, niet van het vinden. Ik ben geen straatfotograaf, maar ik wil het neerzetten, het helemaal naar mijn hand zetten. Het totaal beheersen, net als mijn grote voorbeeld Robert Mapplethorpe deed. En dan klikken. Vandaar mijn fascinatie voor productfotografie. Ik fotografeer veel kleding, en ik heb ook gewerkt voor Brouwerij ’t IJ. Maar de laatste tijd maak ik meer portretfoto’s.”

Over vijf jaar wil Harrie de Fotograaf de foto nog eens maken. “Ik ben benieuwd wie er dan nog in De Pijp werkt. Of stadsdeel De Pijp, dat zegt zo veel mogelijk ambachtslieden voor de wijk te willen behouden, woord heeft gehouden. Dat zou een mooi tijdsbeeld geven.”

Harrie de Fotograaf kan nog steeds genieten van zijn foto. “Ik vind dat het beeld recht heeft op zijn publiek, dus is het heel fijn dat die foto nu in het Rijksmuseum komt te hangen.”

Op harriedefotograaf.nl staat het verhaal achter de foto.

575 werken

Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, in de zomer van 2019 staat het Rijksmuseum in het teken van het publiek. Meer dan 8000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. 575 kunstwerken zullen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. op maandag 15 juli, de ­verjaardag van Rembrandt, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling, die t/m 15 september te zien is in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Harrie de Fotograaf

De beroepsfotograaf uit De Pijp maakte een foto die nu te zien is in de expositie Lang Leve Rembrandt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden