PlusColumn

De mysterieuze mediacourantman weet ­altijd rare, futiele details op te blazen

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Ik heb een diepe liefde voor de website mediacourant.nl. Die deel ik met heel wat mensen, want mediacourant-­berichten worden vaak op Twitter ­gedeeld met liefkozende teksten erbij. Ook in het dagelijks leven praat ik met vrienden uitputtend en vol bewondering over mediacourant.nl.

Mediacourant.nl is een oerlelijk vormgegeven weblog waarop allerhande medianieuwtjes worden gedeeld. Wie mediacourant.nl maakt is mysterieus, maar het schijnt één meneer te zijn die dag in dag uit als een maniak alle kranten, omroepgidsen en roddelbladen zit te lezen. En de nieuwtjes daaruit op een eigenzinnige wijze met ons deelt.

Laatst had ik bijvoorbeeld Wim Pijbes gesproken voor de Varagids. In een klein kadertje over zijn eigen kijkgedrag had hij gezegd dat hij vond dat speelfilms te laat werden uitgezonden bij de Publieke Omroep. Een dag na publicatie een groot bericht op mediacourant.nl: 'Wim Pijbes vindt dat NPO films te laat uitzendt' - met een heel artikel erbij!

Zo weet de mysterieuze mediacourantman ­altijd rare, futiele details op te pikken en op te blazen.

Maar ook als je serieus bij wilt blijven in de ­omroeppolitiek, de kijkcijferontwikkelingen en de keiharde roddel, moet je op mediacourant.nl zijn.

Het hele Stax/Tan-schandaal, inclusief het hoogoplopende RTL Boulevard-debat dat daarover gevoerd is (waarom besteedde Boulevard geen aandacht aan het schuinsmarcheren van Tan?!) - je leest er alles over op mediacourant.nl.

Deze week was het Nationale Poepdag. Daar werd natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteed in de media, en Nance Coolen blijkt op Radio 2 bij Paul Rabbering een openhartig gesprek te hebben gevoerd over haar ziekte van Crohn, waardoor ze soms heel acuut moet poepen.

Dit is allemaal gehoord én genoteerd door het genie van mediacourant. Maar dat niet alleen, hij heeft ook een goed geheugen en diepte een oud interview met Catherine Keyl uit Privé op, die óók de ziekte van Crohn blijkt te hebben. ­Catherines laatste werkgever in Hilversum was Omroep Max, en wij weten allemaal dat zij het kantoor van Jan Slagter met slaande deuren heeft verlaten.

Maar in Privé heeft zij destijds dus verteld wat de echte reden van haar vertrek was, namelijk heftige diarreeaanvallen, waardoor ze haar werk niet goed meer kon doen! Alleen wilde ze dat niet aan Jan Slagter vertellen!

Enfin, dit nieuws was helemaal aan mij voorbijgegaan, maar dankzij mediacourant is alles nu in de juiste context geplaatst en ben ik nu ­helemaal op de hoogte. Allemaal gratis en voor niets te vinden op het internet.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column over media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden