Plus

De Morgenster blinkt met ouderontbijt door project Stadsscholen020

Op evangelische basisschool De Morgenster in Holendrecht vinden ouders elkaar elke vrijdag tijdens een ontbijt. Deze brug tussen school en ouders is mogelijk door project Stadsscholen020.

Sherel Gesser (links met het rode jasje) is op De Morgenster de drijvende kracht achter het ouderontbijt. Beeld Carly Wollaert

De kinderen zitten in de klas, de moeders gaan aan tafel. Het is vrijdagochtend op evangelische basisschool de Morgenster in Holendrecht en dus tijd voor het ouderontbijt.

Dertien moeders, drie peuters en schooldirecteur Alienke Meijer zitten in de speciale ouderkamer aan de tafel met appels, zalm, eitjes, bolletjes en multivitaminedrank.

Zetje voor de school
Na het eerste ontbijtjaar kennen de vrouwen elkaar - geen mannen, de vaders zijn uit beeld of aan het werk. Sherel Gesser, moeder van drie kinderen, doet de organisatie. Roulerend regelen de moeders de boodschappen.

Dat deze ouders bij elkaar zitten is mogelijk dankzij een subsidie van het gemeentelijk project Stadsscholen020. Dat project gaf 43 scholen in de stad, in de focuswijken waar armoede en onderwijsachterstanden eerder regel dan uitzondering zijn, een ton om iets te organiseren waardoor de buurt, de kinderen en de ouders van school een zetje zouden krijgen.

Op De Morgenster wordt er niet alleen van gebruncht. Gesser is nu als oudercoördinator - in de woorden van directeur Meijer - de 'brug' tussen ouders en school. Want hun geloof bindt deze ouders en kinderen wel - er wordt hier ook gebeden voor het eten - maar een kleine cultuurclash kan overal ontstaan.

Dat kan al gebeuren bij simpele dingen als een schoolreisje. Directeur Meijer bedenkt 'laten we naar speeltuin Ballorig gaan'. Gesser, uitbundige lach en onuitputtelijk energiek, wijst haar er dan subtiel op dat de Holendrechtste gezinnen elk weekend al in Ballorig zijn. Of dat posters te veel letters hebben, of dat het niet handig is om ouders in complexe taal aan te spreken.

Aan de ontbijttafel worden ook andere praktische zaken besproken. Nieuwe lesmethodes, of het feit dat de school een alleen-water-beleid heeft.

Voor een Ghanees-Nederlandse moeder met vlechtjes in het haar was dat best wennen. Zij vond altijd: water drinken is armoedig. "Maar nu komt het me ook goed uit - die pakjes sap zijn ook duur."

Met ouders meer succes
De vrijdagochtenden gaan vaak over eten. Vroeger hadden ze dit soort gesprekken op het schoolplein, maar dan in groepjes.

Alienke Meijer is vol lof over de actieve ouders. Zij kan als directeur nog zo goed een school runnen, maar onderzoek laat zien dat een succesvolle schoolcarrière voor kinderen nog het meest van thuis af hangt. Wie geen betrokken ouders heeft, staat sowieso 1-0 achter.

De Morgenster hoopt dat het geld voor Stadsscholen020 blijft komen. Want de ouderbetrokkenheid is nog pril. En zonder het enthousiasme van Gesser waren ze nooit zo ver gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden