De mooiste nieuwbouw van de stad

Eén van de tien genomineerden: de Noordkop op de hoek van de Spaarndammerdijk en de Spaarndammerstraat in Oud-West. Foto Floris Lok Beeld
Eén van de tien genomineerden: de Noordkop op de hoek van de Spaarndammerdijk en de Spaarndammerstraat in Oud-West. Foto Floris Lok

De Amsterdamse Nieuwsbouwprijs wordt weer uitgereikt. Projecten opleverd tussen augustus 2006 en 2007 maken kans. Bewoners hebben punten uitgedeeld en uit de twintig best beloonde locaties, koos een jury er tien uit.

Twee dagen lang stortte de jury zich in de twintig wooncomplexen. Want het zijn de bewoners zelf die uitmaken wat het best gelukte woonproject in de stad wordt dat vorig jaar is opgeleverd. Uiteindelijk werden tien finalisten tin een anderhalf uur durende sessie gekozen.

Hoe lastig het was, blijkt al uit de cijfers die de bewoners hadden uitgedeeld. Zij zijn kennelijk in het algemeen zeer tevreden; het gemiddelde is een 8,1. En bij de top twintig gaat het al om cijfers die variëren van 8,6 tot maar liefst 9,9.

Die hoge waardering gaat naar zeer uiteenlopende huizen. Er zit een renovatieproject bij in de Swammerdambuurt, en een blokje woningen aan de Herengracht. Maar er zijn ook grote bouwprojecten in Osdorp en op IJburg bij, een verbouwde school in de Rivierenbuurt, en een voormalig fabrieksterrein aan de Wibautstraat.

De jury is er uit gekomen. Het vijftal was geloot uit bewoners van nieuwbouwprojecten die niet tot de top twintig waren doorgedrongen -vaak tot hun stomme verbazing.

Sjanneke Broekmeulen (49) bijvoorbeeld, die zeer te spreken is over haar nieuwbouw aan het Rapenburg (op de 26ste plaats geëindigd, met 8,3 als rapportcijfer). Of Frans de Groot (62), tevreden bewoner van de Drie Bouwmeesters in Geuzenveld-Slotermeer (met 7,5 op de 49ste plaats). Ronald Hagenaar (40) woont in hetzelfde stadsdeel in de Ripperdahof (37ste met een 7,9).

Laten we eens kijken welke inzendingen de jury heeft laten vallen. ''We maakten voor onszelf een top vijf op basis van de vraag of iemand er op rationele gronden zou willen wonen,'' zegt Jacobine Ritsema uit de jury. ''Dan gaat het om zaken als de prijs-kwaliteitverhouding, de functionele indeling, het passen in de omgeving.''

''En daarnaast kwam een top vijf op het gevoel,'' vult Sjanneke Broekmeulen aan. ''De vraag was dan vooral: zou ik er zelf willen wonen?''

Zo viel bijvoorbeeld de nieuwbouw op de hoek van de Van Baerlestraat en het Vondelpark af. ''Een strak gebouw met een mooie entree en indeling van de appartementen,'' geeft de jury toe. ''Maar het past niet goed in de omgeving, is fantasieloos en duur.''

Dat is dus wel het complex met op één na de hoogste waardering van de bewoners: een 9,6. Die prijzen het ontwerp, de gebruikte materialen en het 'toonaangevende karakter' van hun gebouw. Plus de ligging zo vlak bij het Vondelpark en de musea.

Ook de nieuwbouwwijk de Bongerd in Noord, met twee typen woningen in de top twintig, haalde het niet. Originele bouw, zeker voor sociale huur, oordeelt de jury, maar toch te hokkerig allemaal. Ook de bewoners zelf vinden hun huizen wel erg dicht op elkaar staan, maar zij geven de twee typen toch een 8,6 en een 9,1.

De hoek Herengracht-Herenstraat is een toplocatie, inderdaad. Voor de bewoners goed voor een 9. Het enige particulier initiatief in de binnenstad. Toch redt de Herenstraat het niet bij de jury. Doorslaggevend is dat deze kleine woningen met een hoge prijs per vierkante meter voor maar heel weinig mensen bereikbaar zijn.

Evenmin is de jury te spreken over de Zevenster, nieuwbouw in de Jacob van Lennepstraat in Oud-West. Te hokkerig en te weinig privacy, luidt het oordeel, en daarom te duur. En de bewoners klagen allemaal dat in de keuken geen ruimte meer is voor een vriezer. (BERT STEINMETZ)

De komende vijf vrijdagen worden steeds twee projecten uitvoerig belicht, zowel in PS Wonen als op AT5 (om 22.50 uur, herhaald op zaterdag-, zondag- en woensdagavond).
Iedereen kan vanaf nu stemmen op www.nieuwbouwprijs.nl

Deze tien locaties zijn wél door de jury gekozen (in willekeurige volgorde):

1. Swammerdambuurt
hoek Swammerdamstraat en Ruyschstraat
(Oost-Watergraafsmeer)

2. Lisdoddelaan
op het Kleine Rieteiland
(Zeeburg)

3. De Cuisinière, het Watermeisje, de Jonge Moeder, de Bouwmeester
aan de Gerard Doustraat en de Tweede Jacob van Campenstraat
(Oud-Zuid)

4. Schutterstoren
aan het Oeverpad
(Osdorp)

5. Riverside
aan de Roerstraat
(Zuideramstel)

6. Ultimulti
aan de Jan Olphert Vaillantlaan en de Cornelis Zillesenlaan op Steigereiland
(Zeeburg)

7. Het Kwadrant
aan de Jaap Edenstraat, de Eduard Meijerstraat, de Hendrik Bulthuisstraat en de Brediusstraat
(Geuzenveld-Slotermeer)

8. 't Waterfort
aan de President Allendelaan
(Osdorp)

9. Noordkop Spaarndammerdijk
(Westerpark)

10. Bodoni
op het Funenpark
(Centrum)

Eén van de tien genomineerden: de Noordkop op de hoek van de Spaarndammerdijk en de Spaarndammerstraat in Oud-West. Foto Floris Lok Beeld
Eén van de tien genomineerden: de Noordkop op de hoek van de Spaarndammerdijk en de Spaarndammerstraat in Oud-West. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden