De Monnik wint Nieuwbouwprijs

AMSTERDAM - De Amsterdamse Nieuwbouwprijs moet in het hele land navolging krijgen. Dat zei minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie gisteravond bij de uitreiking van de eerste Nieuwbouwprijs aan De Monnik, 32 woningen midden op de Wallen.''Dit heeft mij geïnspireerd,'' zei Vogelaar tijdens een feestelijke avond in de Zuiderkerk. ''Ga er maar van uit dat goed voorbeeld goed doet volgen.'' Zij onderscheidde de ontwikkelaar en de aannemer (beiden Hillen & Roosen) en de architecten (Peter Geusebroek en Svetla Stefanova) met een plaquette met het logo van de Nieuwbouwprijs.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimelijke Ordening) reikte de onderscheiding uit aan de dolgelukkige bewoners, die een plaquette aan hun gebouw kunnen hangen. ''De Monnik is een terechte winnaar,'' zei Van Poelgeest, ''het is een riskant project op die plaats.''

Wethouder Tjeerd Herrema (Wonen) noemde het van groot belang dat in de Nieuwbouwprijs 'de Amsterdammer aan het woord is'. Ook Vogelaar vond dat: ''Wij willen juist stimuleren dat de burgers worden betrokken bij bouwplannen. Er wordt onvoldoende nagedacht over de kwaliteit die burgers willen. Het is bijvoorbeeld ongelooflijk dat er nog zoveel wordt gebouwd zonder deugdelijke berging voor de fietsen.''

Alle Amsterdammers konden vanaf half september stemmen op tien genomineerde nieuwbouwprojecten, gekozen uit alle in 2006 opgeleverde wooncomplexen.

Er werden 5376 stemmen uitgebracht, waarvan De Monnik er 1646 kreeg, ruim dertig procent. De nummers twee en drie zijn beide projecten op IJburg: Rieteiland West blok 3a (750 stemmen) en Haveneiland West blok 11ab (498).

De foto's van de genomineerde woongebouwen, die Roel van Lanen de afgelopen weken heeft gemaakt voor deze krant, worden tot 14 december tentoongesteld in de Zuiderkerk.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden