Plus

De moeizame start van D66-bestuurder Van Dijk in Zuidoost

Op een eerste gesprek met zijn medebestuurders heeft Remco van Dijk twee weken moeten wachten. Een analyse van de moeizame start van de D66'er als bestuurder in Zuidoost.

Patrick Meershoek
Remco van Dijk (L) als verrassende winnaar van de bestuursverkiezing Beeld Maarten Brante
Remco van Dijk (L) als verrassende winnaar van de bestuursverkiezingBeeld Maarten Brante

Van Dijk werd verkozen op 22 maart, maar het duurde om agendatechnische redenen tot dinsdag 5 april, bijna twee weken later, voor bestuurders Muriël Dalgliesh en Urwin Vyent tijd hadden voor een gesprek met hun nieuwe collega.

Drie dagen later moest Van Dijk zelf aandringen op toegang tot de kamer die voorganger Emile Jaensch voor hem had achtergelaten. Dat is inmiddels geregeld, naar verluidt ook na enkele indringende telefoongesprekken van wethouder Pieter Litjens met de bestuurders in Zuidoost.

Dinsdag mocht Van Dijk ook voor het eerst aanschuiven tijdens de wekelijkse vergadering van het dagelijks bestuur. Voor de vergaderingen in de weken daarvoor had hij geen uitnodiging ontvangen.

Streep door de rekening
De verkiezing van Van Dijk was voor Dalgliesh een streep door de rekening. Zij had een voorkeur voor Hans Res van het CDA, en niet toevallig keerde die naam ook terug in het advies dat twee onafhankelijke adviseurs hadden opgesteld na een uitgebreide consultatie van alle leden van de bestuurscommissie.

Res verspeelde zijn kansen echter door enkele weken eerder in het openbaar zijn verontschuldigingen aan Dalgliesh aan te bieden voor de kritische oppositie van het CDA in de voorbije jaren. Met zijn diepe buiging effende Res het pad naar een plek in het dagelijks bestuur, maar haalde hij de woede op zijn hals van zijn voormalige bondgenoten in de oppositie.

De keuze voor Van Dijk was er een voor verandering. In zijn jaren als lid van de bestuurscommissie bewees de D66'er zich als een kritische geest, die vasthoudt aan zijn principes over deugdelijk bestuur, ook als de zittende macht om politieke redenen zwaar op hem leunt.

Net als Res ondertekende Van Dijk vorig jaar een motie van wantrouwen tegen het dagelijks bestuur, naar aanleiding van de gebrekkige informatie over het dossier-Kansrijk. Anders dan Res bood Van Dijk daar voorafgaand aan zijn verkiezing geen excuses voor aan, maar noemde hij een onafhankelijk onderzoek naar Kansrijk juist als voorwaarde voor deelname aan het bestuur.

Van Dijk gaf na zijn verkiezing te kennen snel te willen spreken over een nieuwe verdeling van de taken binnen het bestuur. De jonge econoom zei het begrijpelijk te vinden als hij de portefeuille Financiën voor zijn rekening zou nemen.

Inmiddels is duidelijk dat Dalgliesh en Vyent geen enkele behoefte hebben aan een herverdeling van de taken. Van Dijk mag aanschuiven, maar meer ook niet.

Hetzelfde geldt voor het onderzoek naar Kansrijk, de omstreden ambtelijke organisatie die zich bezighoudt met armoedebestrijding in het stadsdeel. Ook daar voelt het dagelijks bestuur niets voor.

Motie
Van Dijk heeft inmiddels gezegd op korte termijn in de bestuurscommissie met een motie te komen om alsnog zijn verkiezingsbelofte te kunnen waarmaken.

Of hij erin slaagt een meerderheid voor dat plan te vinden, is de vraag. Het zal er om spannen. Maar nu al staat vast dat zo'n actie de sfeer binnen het dagelijks bestuur nog verder zal verslechteren.

De huismeester van het stadsdeelkantoor doet er in elk geval verstandig aan de verwarming op de verdieping van de bestuursdienst alvast een paar graden hoger te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden