Plus

De missie van Macron: breed front tegen rechtspopulisten

Beeld getty

De Franse president Macron zoekt een maand voor de ­EU-verkiezingen naar manieren om rechtspopulisme het hoofd te bieden. In Spanje keerde dat na 44 jaar terug in het parlement.

Emmanuel Macron is op een missie: de vorming van een blok dat zich in het Europees parlement naast bestaande allianties nestelt, maar dat vooral in staat is het oprukkende rechtspopulisme van repliek te dienen.

Vorige maand verspreidde de president via de officiële kanalen van het Élysée een alarmerend opiniestuk waarin hij in 22 talen zijn collega's in Europa waarschuwde. Het continent was nooit zo in gevaar geweest als nu, en dat de brexit nog steeds muurvast zit, zou volgens de Franse president voor eenieder in Europa een les moeten zijn.

Gesprekken
Om te laten zien hoezeer het hem menens is, is een bataljon functionarissen van zijn partij La République en Marche (LREM) op tournee door Europa om zieltjes te winnen voor een nieuwe Brusselse alliantie. Daarin wil Macron samen optrekken om hervormingen door te voeren op het gebied van gezondheidszorg, justitie, defensie en bestuur.

In Nederland sprak LREM onder anderen met premier Rutte. "Hij denkt dat we overeenkomsten hebben en in dezelfde fractie moeten zitten," zegt Garance Pineau, Macrons 'Europa-ambassadeur'.

De partij bezocht vorige maand ook het D66-congres: "Die partij lijkt ideologisch erg op ons." En er was overleg met GroenLinks: "Jesse Klaver staat ideologisch dichter bij ons dan bij de Franse Groenen. Bij voorstellen over het klimaat kunnen we daar aankloppen voor steun."

Macrons pleidooi kreeg navolging van verscheidene collega's, onder wie de Spaanse premier Pedro Sánchez. De sociaaldemocraat won gisteren de Spaanse parlementsverkiezingen, maar zag een nieuwe extreemrechtse partij wel in het parlement komen.

Rechts roert zich ook
In eigen land is Macron in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Marine Le Pen, wiens Rassemblement National op winst staat voor de Europese verkiezingen. En dan zijn er nog de 'gele hesjes', die wekelijks in Parijs demonstreren. Toen Macron twee jaar geleden aantrad als president van Frankrijk was hervorming van Europa één van zijn belangrijkste beloften.

Macron is niet de enige die op Europees niveau samenwerking zoekt. De Italiaanse vicepremier Luigi di Maio, één van de luidruchtigste vertegenwoordigers van het geluid dat Macron juist wil bestrijden, zei gisteren in de Poolse hoofdstad Warschau dat hij een 'socialistisch en rechts' blok wil vormen. Volgens Di Maio passen die stromingen bij elkaar. Acht partijen in Europa zouden daar volgens hem voor in aanmerking komen.

Spanje

De sociaaldemocratische PSOE van de Spaanse premier Pedro Sánchez heeft met ruime afstand de parlementsverkiezingen gewonnen. Een uitzonderlijk hoog aantal stemgerechtigden kwam opdagen: meer dan 75 procent. De PSOE behaalde 123 van de 350 parlementszetels.

Dat is alleen geen meerderheid, terwijl dat wel gebruikelijk is in Spanje, waar de regering vaak óf links, óf rechts is. De premier zal nu dus alsnog moeten samenwerken met andere partijen. Sánchez lijkt zich daar nu echter nog niet om te willen bekommeren.

"We hebben de wereld laten zien dat je reactionisme en machtsvertoon kunt verslaan," jubelde Sánchez. "Vandaag wint de toekomst van Spanje, en verliest het verleden."

Dat verleden deed voor het eerst sinds 1975 weer mee aan de verkiezingen, in de vorm van de extreemrechtse nieuwkomer Vox. Er was rekening gehouden met een daverende entree van die partij, maar de uiteindelijke uitslag viel mee. Met 23 zetels is het de vijfde partij van Spanje geworden.

"Vandaag begint de herovering van Spanje," zei partijleider Santiago Abascal gisteren. Zijn partij is fel op immigratie en islam, en sceptisch over de Europese Unie en vrouwen- en lhbti-rechten. Een sentiment dat in Spanje niet meer politiek is vertolkt sinds het einde van de dictatuur van Francisco Franco in 1975.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden