Han Lips

De minister moest tegelijkertijd een bord ossobuco wegkauwen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Weg van de Wereld.

Weg van de Wereld Beeld NPO 2
Weg van de WereldBeeld NPO 2

Wat wordt de rol van Nederland op het wereldtoneel na Trump, na de brexit, nu Poetin zich opdringt?

Het antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in het nieuwe Weg van de Wereld (WNL): "Twee dingen." Veel meer heeft Lips niet onthouden. De minister moest tegelijkertijd een bord ossobuco wegkauwen.

Dat WNL zijn kijkers wegwijs wil maken in de internationale diplomatie valt te prijzen. Maar waarom het ook nog op Villa Felderhof moet lijken? Koenders werd ontvangen in een buitenhuis op de Utrechtse Heuvelrug door buitenlandcommentator Arend Jan Boekestijn, die juist de peterselie ging plukken. "Ossobuco zonder peterselie is als een piano zonder snaren."

Boekestijn had al de worteltjes gesneden. Niet fijn genoeg, analyseerde defensiestrateeg Rob de Wijk vanachter het fornuis. Er werd jeu de boules gespeeld, Boekestijn trok wat baantjes in een bitter koud zwembad.

"Even genoeg over geopolitiek," zei de voice-over toen. "Tijd om te ontspannen."

Weg van de Wereld was net tien minuten bezig.

Toen de conversatie werd voortgezet op de veranda kwamen de heren tot de conclusie dat de Britten en de Amerikanen voor ons de kastanjes niet meer uit het vuur gaan halen. "Onze geopolitieke vakantie is voorbij," zei Koenders.

En Lips maar denken dat Koenders daar op de Utrechtse Heuvelrug net mee was begonnen.

Interessant wel! Maar tijd om er dieper op door te gaan was er niet. Arend Jan Boekestijn moest nog een kokosnoot breken. "Een voorspoedritueel," zei Koenders.

De voice-over memoreerde dat Boekestijn als VVD-Kamerlid lijnrecht tegenover PvdA'er Koenders stond. "Maar niet als het gaat om wijn en muziek. Samen genieten van de mooie dingen in het leven. Ook belangrijk."

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden