Festival

De mindfuck van festival Beyond

Ook dit seizoen bezoekt Het Parool elk weekend een festival en maakt een verslag aan de hand van vier criteria: de mensen, het eten en drinken, de muziek en de aankleding. We trappen af met de eerste editie van Beyond in Velsen Valley. Een festival wil de organisatie het niet noemen; een speeltuin is een betere omschrijving.

Mensen
Wat zie je tussen de vijfduizend bezoekers niet voorbij lopen op Beyond. Mannen schuwen hier grote oorbellen, hoge hoeden, glitters, blote voeten of leggings niet. Meisjes zijn bijvoorbeeld weer niet bang voor blauw of groen haar. Veel mensen verstaan hetzelfde onder een hippie-outfit: je verkleden als een indiaan. Toch misstaan de vele indianentooien niet in dit zweverige landschap vol tipi's. Wat opvalt is dat ook een ouder publiek, dat zich misschien niet thuis voelt op eenheidsworstige festivals, de gang naar Beyond heeft gemaakt.

Beyond doet soms denken aan de Parade, het theaterfestival waar acteurs hun toneelstukken op originele wijze onder de aandacht proberen te brengen. Zo fietst er op Beyond iemand langs in een atoombomfiets en wandel je tussen de halfnaakte zilveren vrouwen en didgeridoospelende oudjes. Het is lastig te destilleren wie een crewlid van Beyond is en wie een bezoeker. Zo gaan twee vrouwen ongevraagd naast je zitten. Terwijl een van hen glitter op je hoofd smeert, houdt de ander je een stuk glas voor. 'Wat je ziet hangt maar net af van door welke bril je kijkt,' zegt ze zweverig. Publiek of onderdeel van het festival? Ze laten het in het midden.

Aankleding
Beyond speelt spelletjes met de bezoekers. Aan het begin van het festivalterrein wordt men naar standaard festivaltenten geleid, waar in blokletters Munten, Informatie of Merchandise op staan. Bij de informatiestand vind je vooral zweverige boeken over feeën.

Na een lange rij voor de muntenstand, kom je erachter dat je hier geen drankmunten kan kopen, maar wel een bandje kan krijgen om naar de 'Super vip-area' te gaan. Daarvoor moet je nog even langs de merchandise. Maar daar kijkt een meisje je onbegripvol aan als je over de vip-area begint. Gedesillusioneerd druip je af. Na een goede blik op de vip-area daagt het pas. Het is niet gesponsord door Red Bull, maar door Bullshit. Beyond leert je een lesje. Waarom zou je cool willen doen in een vip-area, terwijl je ook op het festival zelf kan zijn?

Beyond is een georganiseerde janboel aan podiums, acts en bijzonderheden. Vind je eindelijk een richtingaanwijzer, dan liggen er krijtjes naast: schrijf zelf maar op waar je heen wil. Toch werkt de chaos. Omdat er geen echte mainstage is, ontdekt men de kleine dingen op het festival. Er is een filosofische helpdesk, een verstopt podium op een heuveltop, graffiti-workshop, chai tea-area en er zijn talloze andere bijzonderheden.

Machines schieten rookkringen over het publiek en een rare vrouw in flamingojurk zingt opera's voor de wachtenden voor de wc's. Een hoogtepunt is de Kabouterkaraoke. Wie door de microfoon zingt klinkt alsof hij of zij helium heeft ingeademd. Op de tribune liggen mensen dubbel van het lachen.

Eten en drinken
Hier gaat Beyond de mist in. Zo niet-commercieel als het festival moet voelen, zo commercieel zijn de prijzen voor eten en drinken. Bier kost afgerond €2,90 en een wijntje €4,30. Het pijnlijkste is de hamburger voor €8,60. Het broodje van deze dure burger lijkt op die van de McDonald's en je handen zijn na een paar flinke happen weer leeg. Soep, een zak patat of een pizza gaan voor €5,70 over de toonbank.

Een van de gezondere alternatieven is een vegetarisch prutje met couscous, wortelen, linzen, spinazie en zaden voor €8,60. Voor wie de gedachte van zich afschudt dat de kok het op hippieachtige wijze met de blote handen opschepte, smaakt het best goed.

Muziek
Er is geen timetable, omdat volgens het persbericht 'de meeste mensen die al genoeg hebben van maandag tot en met vrijdag'. Bezoekers hebben daarom geen idee waar ze precies naar kijken. Toch is er voor ieder wat wils: vooral coverbandjes, techno en deephouse.

Om half tien stopt een aantal podia tien minuten. Er zou een bijeenkomst zijn op het centrale grasveld. Aldaar treft men een stuk of acht percussionisten aan en een dame op stelten die wild staat te dansen. Uit eerbied gaan honderden mensen om de band heen zitten. Het werkt goed, als een magisch momentje van eenheid. Als de percussionisten opzwepender beginnen te spelen, springt uiteindelijk iedereen op om los te gaan. Het voelt alsof Beyond ook dit voor ogen had. Daar waar juist geen dj staat, geen podium is, maar gewoon bij muzikanten op een grasveld: daar is het feest het grootst.

Algemeen oordeel
Door de crew de hele dag brallerige foto's uit de vip-area op de Facebookpagina te laten plaatsen, laat Beyond eens temeer zien dat het spelletjes speelt. 'Blij dat ik thuis was,' reageren mensen op de foto's. 'Dit volgende keer lekker op de hockeyvereniging organiseren lijkt me geen slecht idee zo te zien.'

Ondertussen wordt in het sprookjesachtige Velsen Valley een heerlijk, chaotisch feestje gebouwd waarin een beetje Ruigoord, een beetje Magneetfestival en een beetje Woodstock te herkennen valt. Jammer zijn de commerciële prijzen. Want op deze manier zijn de fijne levenslessen van Beyond iets te duur.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden