Update
De miljarden van Libië, op papier een steenrijk land
Libië een rijk land? Jazeker. Met miljarden dollars op buitenlandse rekeningen, onmetelijke olievoorraden en een grote goudvoorraad heeft Libië de potentie om één van de welvarendste landen van Afrika te worden.
De afgelopen maanden heeft de internationale gemeenschap vele miljarden aan Libische tegoeden bevroren. Dat geld stond op buitenlandse rekeningen en behoorde aan Kaddafi of leden van zijn inner circle. Geld dat tijdens diens bewind is buitgemaakt, terwijl de meeste Libiërs straatarm zijn.
Tegoeden vrijgeven
Vandaag of morgen wordt door de VN-Veiligheidsraad besproken of die tegoeden weer vrijgegeven worden en aan de rebellen worden toegekend. Met dit geld kan noodhulp worden verleend en een begin worden gemaakt met de wederopbouw van het land. De Nationale Overgangsraad heeft vandaag nog aangeven op korte termijn vijf miljard dollar nodig te hebben om de ambtenarensalarissen te betalen. Ook is geld nodig voor essentiële voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs.
Het land waar de meeste miljarden gestald staan is de VS. Daar belopen de tegoeden het enorme bedrag van 37 miljard dollar. Daarna volgt Groot-Brittannië met 19,75 miljard dollar (12 miljard pond). Duitsland staat op nummer drie met 10,5 miljard dollar (7,3 miljard euro). Ook Nederland heeft zo'n 4 miljard dollar (3 miljard euro) bevroren. Andere landen als Oostenrijk, Spanje en Portugal hebben de waarden van de bevroren rekeningen niet bekendgemaakt.
Nederland en Duitsland gaven vorige week al 140 miljoen dollar (100 miljoen euro) vrij aan de rebellen. Dat geld is bedoeld voor noodhulp.
44 miljard vaten olie
Die goedgevulde rekeningen zijn voor een groot deel te danken aan het zwarte goud. Libië is met de grootste olievoorraad van Afrika, goed voor 44 miljard vaten, een aantrekkelijk land voor de oliesector. Tot begin dit jaar was het met 1,6 miljoen vaten per dag de zeventiende olieproducent ter wereld.
Zo'n 85 procent hiervan was bestemd voor de Europese markt. Zes maanden burgeroorlog hebben de olie-industrie vrijwel platgelegd. De olievelden zijn verlaten en exportterminals en pijpleidingen zijn verwoest of gesaboteerd.
Toch kondigden de rebellen gisteren al aan zo snel mogelijk te olieterminals van Brega en Ras Lanuf te willen opstarten. Wanneer de olie begint te vloeien, komen de oliedollars naar Libië. Het zijn deze dollars waarmee Libië haar land structureel kan opbouwen. De grote vraag blijft dan wel of het de nieuwe machthebbers lukt deze rijkdommen eerlijk te verdelen.
Goud
Naast deze reserves heeft Libië ook nog een grote goudvoorraad. Goud dat Kaddafi zou willen inzetten om bescherming te kopen. Dat zei de voormalige directeur van de Libische centrale bank, Farhat Bengdara, in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Bengdara, die het regime de rug toekeerde, zei dat Kaddafi eerder al 'wanhopig heeft geprobeerd goud te slijten'. Stromannen poogden kort geleden 25 ton goud te verkopen.