De melkboer keert terug in het Amsterdamse straatbeeld

De melkboer is terug in het straatbeeld. Vanaf vrijdag verkoopt Marten Verdenius zuivel van koeien van nét buiten de Ring. Niet met een SRV-wagen, maar met een klassieke Renault 4.

Gijs van der Sanden
'Mensen weten over het algemeen maar weinig van wat er op een boerderij gebeurt.' Beeld Tammy van Nerum
'Mensen weten over het algemeen maar weinig van wat er op een boerderij gebeurt.'Beeld Tammy van Nerum

Duurzaamheid, dat is in de loop der tijd een beetje een holle term geworden, vond ondernemer Marten Verdenius met een achtergrond in - jawel - duurzaamheid. Hij volgde een opleiding tot milieukundige. "Terwijl het eigenlijk heel concreet is," vertelt hij. "Het begint in je eigen achtertuin."

Laat een achtertuin nou net iets zijn wat de meeste Amsterdammers niet hebben. "Maar Amsterdam wordt wél omringd door grasland waar koeien op grazen," aldus Verdenius. Dat noemt hij de achtertuin van Amsterdam.

1,5 miljoen liter per week
In een straal van 12 kilometer rondom de stad produceren zo'n 200 boeren wekelijks bijna 1,5 miljoen liter melk. Meer dan genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien. Toch gek, vond Verdenius, dat nog geen 0,5 procent van deze melkproductie direct zijn weg vindt naar de stad.

Met zijn bedrijf Moma - dat staat voor More than Milk Amsterdam - wil hij daar verandering in brengen. Dat deed hij al door verse en lokale melk aan verschillende horeca in de stad te leveren.

Met zijn nieuwe melkwagen wil hij nu ook inwoners van de stad de mogelijkheid bieden om 'melk met een verhaal' te kopen.

Hij doelt op het verhaal van de biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp, waar zijn melk op een eerlijke en duurzame manier wordt geproduceerd. "Dat zie je terug in het landschap," vertelt Verdenius. "Tussen het gras vind je weidevogels en allerlei soorten kruiden."

De melk komt van Montbéliardekoeien, die volgens hem goed bij een biologische bedrijfsvoering passen.

Verschralend landschap
Heel anders dan de monocultuur die je nu in het grootste deel van het land ziet. "Omdat ze steeds meer moeten produceren, werken de meeste boeren nog maar met één grasras - het Engels raaigras - en één koeienras: de zwartbonte Holstein. Daardoor verschraalt het landschap." En dat is zonde, vindt hij.

Verdenius wil met Moma laten zien dat het ook anders kan. "Mensen weten over het algemeen maar weinig van wat er op een boerderij gebeurt. Door ze erover te vertellen hoop ik dat de waardering voor eerlijke producten toeneemt."

Verdenius startte zijn ronde na een feestelijke start vrijdag in De Pijp en de Rivierenbuurt. Zaterdag is Amsterdam-Oost aan de beurt.

Het is de bedoeling dat de melkboer in élk geval elke vrijdag en zaterdag door de stad zal rijden. Verdenius neemt op zijn route melk, yoghurt, ayran, hangop, chocolademelk en kaas mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden